Да си лошо момче, особено в UFC, може би не е голяма работа, защото в бойните спортове всеки иска да има страховит имидж. Но не и Нейт Диаз, който няма нужда да играе роля. Просто защото той наистина е гангстер.

Легендата в средна категория на ММА слезе от сцената преди няколко дни на 37 години и загатна, че остава в бизнеса, но вече като промоутър. Преди да го направи обаче, той остави едно от най-емблематичните наследства в бойните спортове, а бурната му кариера му спечели милиони фенове по цял свят.

ВИЖТЕ ВИДЕО С НАЙ-ЗРЕЛИЩНИТЕ МОМЕНТИ ОТ КАРИЕРАТА НА ДИАЗ>>>

Или както обобщи шефът на UFC Дейна Уайт - "Обади ми се един журналист и ме помоли да му изпратя всички скандални изцепки от кариерата на Нейт. Отговорих му, че няма как песъчинките по брега да бъдат преброени".

Диаз е част от страховит тандем заедно с брат си Ник, като двамата бяха определени за най-влиятелните роднини в света на смесените бойни изкуства. Не само заради факта, че стигат до шампионските титли, но и заради впечатляващата им биография.

Дейна Уайт често едва удържа буйния нрав на лошото момче от Стоктън.

Getty Images

Родени са в известния с криминалните си банди Стоктън, Калифорния. И още от малки получават школовката на улицата.

"Престрелки, търговия с наркотици, кражби на коли... Това беше ежедневие в Стоктън. Но аз го казвам не като оплакване, а като гордост. Защото щом оцелях там, значи няма невъзможни неща и в октагона", разказва Диаз.

Думи, които бяха доказани на практика през 2016-а, когато калифорниецът шокира света на бойните спортове, нанасяйки първа загуба на краля Конър Макгрегър. При това - съгласявайки се на битка само 10 дни преди това. Когато прие "на пожар" да излезе срещу непобедимия Макгрегър, мнозина очакваха да бъде унищожен.

Вместо това, американецът спечели двубоя, прилагайки техника за задушаване.

Емблематичен момент - Диаз отказва Макгрегър.

Getty Images

Това доведе до култов куриоз. Преди двубоя коментаторът на UFC Джон Аник бе толкова убеден в силите на Макгрегър, че заяви, че ще си татуира "209" (кодът на Стоктън) на тялото, ако Диаз успее да спечели двубоя. Още същата вечер той изпълни облога си.

Разбира се, не е нужно да казваме, че Нейт и Ник са легенди в Стоктън и графити с ликовете им има почти на всяка пресечка. А причините не са само бойните им успехи.

Нейт десетки пъти скандализира с поведението си, а безспорно един от най-култовите случаи е, когато се опита да напуши с марихуана служител на антидопинговата агенция USADA. Инспекторът идва в дома на спортиста и изисква да му бъде предоставена проба с урина.

Диаз отговаря по най-добрия начин. Пуска се на живо в социалните мрежи как стои на дивана и пуши трева.