Най-популярната категория в бокса - тежката, има своя нов шампион. Това е украинецът Олександър Усик, който с брилянтно представяне победи Антъни Джошуа насред Лондон, за да грабне четирите му пояса.

От години специалистите говорят как именно Усик е най-талантливият боксьор, но всички съмнения около него бяха свързани с по-дребните му габарити спрямо момчетата от тежката категория.

Украинецът обаче показа, че размерите и силата на крошетата нямат никакво значение, когато играеш спорта бокс по този невероятен начин.

Страхотна класа, която признаха всички анализатори и боксьори. Заслуженият му успех бе отчетен дори и от лагера на Джошуа, които по-скоро бяха заети да отговарят на хилядите въпроси: "Какво следва сега?".

Не е тайна, че очакванията бяха за рутинна победа на Джошуа, както и успех на Фюри срещу Уайлдър след по-малко от месец, при което най-сетне да видим великата британска битка, която трябва да излъчи абсолютния световен шампион в тежка категория. Освен това този евентуален мач трябва да разбие и всички рекорди по приходи в бокса.

Усик обаче разбърка плановете, защото в момента четири от шампионските пояси са в него. Един е във Фюри.

Снимка: Getty Images

Разбира се, в договора между него и Джошуа има клауза "реванш", която Ей Джей може да активира в следващите няколко месеца, което изглежда и най-логичният вариант.

Минути след мача неговият промоутър Еди Хърн сподели:

"Всичко зависи от Антъни, той трябва да се реши на този реванш, трябва наистина да го поиска. Но той е роден победител, виждам го още сега, че вече мисли как да победи Усик. Бих заложил на това, че ще видим реванш".

Ако това се случи, то може би следващото лято, може би още през пролетта, ще гледаме отново Джошуа - Усик, но трябва да отбележим, че този път мачът няма да е лека разходка за Ей Джей, подобно на втория му мач срещу Анди Руис.

Олександър Усик е съвсем друго ниво боксьор, като изобщо не изглежда сигурно, че Джошуа ще спечели евентуалният реванш, като британецът добре съзнава това.

По време на пресконференцията си след мача той намекна, че е готов на реванш, но не пожела да даде категоричен отговор дали такъв ще има. Това доказва, че решението ще бъде взето след много размисли и анализи.

Със сигурност през главите на Джошуа е екипа му минават и мисли за отказване от поясите на този етап, защото Джошуа отговори така на един от журналистическите въпроси за мач с Фюри.

Някои специалисти започнаха да се съмняват, че за Джошуа най-разумното нещо е да се изправя срещу Фюри. С оглед показаното в събота вечер, според тях, ако на ринга беше Тайсън Фюри, а не Усик, нещата щяха да изглеждат още по-ужасни за Ей Джей.

Разбира се, голяма част от тези сметки не бива да се правят без да е преминал мача между Дионтей Уайлдър и Тайсън Фюри на 9 октомври.

За всички е ясно кой е по-добрият боксьор там, но Уайлдър има сила на удара, с която може да приспи всеки за секунда, което оставя изхода от този мач отворен.

Британците вече започва и да разсъждават около вариант, че евентуална загуба на Фюри ще означава, че може би следващият голям мач ще бъде именно между него и Джошуа.

Тогава и двамата няма да имат титли, няма да има задължителни реванши и защити пред тях, ще има просто един страхотен и рекорден като приходи мач.

Всеки друг сценарий ще породи много повече въпросителни и усложнения.

Именно заради това е твърде вероятно да няма официално решение от Джошуа за реванш, докато не премине мачът Фюри - Уайлдър.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo