България стартира мощно на Световното първенство по волейбол, което бе открито тази вечер в зала "Конгресна" във Варна, и прегази с 3:0 Финландия (21, 19, 22) в първия мач от група D.

Пред еуфорична публика и в страхотна атмосфера, българите експресно отказаха съперника за по-малко от час и половина.

Селекционерът Пламен Константинов имаше големи проблеми през цялото лято с контузии на основни състезатели, но в първата вечер на Световното у нас, всичко мина като по поръчка.

Снимки: Bulphoto

Снимки: FIVB

Финландците бяха кошмарен спомен от последното ни участие на Мондиала преди 4 години, когато ни разбиха с 3:0 във Вроцлав, но днес отмъщението бе сладко.

Константинов заложи на състав:

Николай Учиков, Георги Сеганов (разпределител), Тодор Скримов, Валентин Братоев, Виктор Йосифов, Николай Николов и либерото Теодор Салпаров.

Снимки: FIVB

В първия гейм интригата бързо падна, след като България се откъсна и с лекота затвори за 28 минути. Публиката бе допълнителен фактор, както се очаква да бъде и в останалите мачове на отбора ни.

Втората част отне половин час, а третата - само около 25 минути, за да приключим всичко за по-кратко време, отколкото продължава един футболен мач.

Нито за секунда финландците не бяха в играта, като единственият елемент, в който ни превъзхождаха, бе блокадата. Цели 9 пъти тя им носеше точки, но едва ли това е повод за притеснение на старта.

Най-резултатни за България бяха Валентин Братоев с 15 точки и Николай Учиков, който записа 12.

Снимки: Bulphoto

Световното първенство се завърна в България след 38 години. Домакинството ни през 1970-а донесе сребро, след като загубихме финала от ГДР. Сега надеждите са по-скромни - за място във финалната шестица, може би...

Останалите двубои в групата ни са на 13 септември срещу Иран, на 14-и с Пуерто Рико, два дни по-късно срещу Куба, като завършваме на 18 септември срещу поляците.

Снимки: Bulphoto

Класират се първите три тима в групата от шест участници, като резултатите важат и във втората групова фаза, откъдето вече се търси място във финалите.

След перфектния старт днес, поне нервите и притеснението от това дали сме готови за голямото изпитание, са до голяма степен успокоени.

Снимки: Bulphoto

Снимки: Bulphoto