За първи път специализираният италиански портал Volleyball.it организира връчването на подобен приз по примера на "Златната топка" във футбола от "Франс футбол". Наградата ще се присъжда всяка година на играчите, които са се отличили през предходната година с играта си в националния и клубния си тим.

Първата волейболна "Златна топка", която ще бъде за 2011 година, ще се връчи в навечерието на Летните олимпийски игри в Лондон. Победителите ще бъдат двама – един при мъжете и един при жените, а също така ще има награди в отделни категории по постове.

Сред номинираните сега, за които всеки може да гласува на сайта http://volleyball.it/pagina.asp?pid=132 има петима българи.

В категория "Най-добър треньор за 2011 година при мъжете“ присъства, и то на първо място Радостин Стойчев като наставник на България и Тренто.

В категория "Най-добър диагонал при мъжете за 2011 година" е капитанът на националния ни тим Владимир Николов.

Теодор Тодоров е номиниран в "Най-добър център за 2011-та".

В категория "Най-добър посрещач при мъжете за 2011-та" е Матей Казийски.

В другите мъжки категории – разпределител и либеро няма българи.

При жените имаме представител само в лицето на Елица Василева, която е сред номинираните волейболистки в категория "Най-добър диагонал при жените за 2011 година".

Гласуването е в две фази. Първо сред читателите на волейболния портал по постове до 01 юни 2012 година. След това ще има гласуване сред жури от 100 журналисти от цял свят, отговарящи за волейбол, които ще излъчат носителите на двете абсолютно награди. На журналистите ще бъде предоставен списък от всички номинирани играчи, от който те ще трябва да направят своя лична класация от 1 до 5-то място за мъже и жени.

Представителите на медиите ще могат да посочат и волейболисти извън вече изготвения списък, съобщи Гонг.