Това бе негово първо видео интервю от 2016 г., когато се съгласи да свидетелства за разследванията срещу руската антидопингова агенция, което доведе до изхвърлянето на Русия от Олимпийските игри в Рио през 2016 г. и Пьончан 2018 г.
 
Родченков в момента живее като защитен свидетел в САЩ. На интервюто той носеше маска и очила, като сподели, че ако не е бил избягал в САЩ, то е щял да бъде мъртъв.
 
"Ако бях останал в Русия, със сигурност щях да съм мъртъв. Има голяма опасност за живота ми там. Не виждам никакъв шанс да се върна.
 
Има още доста неща, които знам, но все още не съм разкрил", сподели той.
 
"Следвах заповеди от високо ниво - продължи Родченков. Абсурдно е да се вярва, че съм действал сам, както твърди руското правителство.
 
Това бе една добре смазана машина. Беше екипна работа, а аз бях само част от този екип.
 
Виталий Мутко (министър на спорта по това време) знаеше за всичко, което се случва. Убеден съм, че докладваше за това на Путин, макар да отрича.
 
Олимпийските игри умират. Борбата с допинга не работи.Федерациите имитират допинг проверки, но всъщност никоя страна не иска да хване топ атлетите си с допинг. Проблемът не е само в Русия.
 
Единственото решение е, всички допинг проверки да се извършват от международната антидопингова агенция (УАДА), а не от местните.
 
Само така може да се преборим с допинга.
 
Ако МОК реши да върне руския флаг на атлетите, това ще бъде най-голямата грешка.
 
Това ще бъде огромна крачка назад в борбата със забранените вещества в спорта".
 
Родченков коментира и нашумелият скандал около руския състезател по кърлинг - Александър Крушелницки, който бе уличен в употреба на допинг и бронзовият му медал от Пьончан бе отнет.
 
"Тук не става въпрос за допинг с цел спортни резултати. Това се дължа само и единствено на разсеяност и непрофесионално отношение.
 
Взел е медикаменти, които съдържат забранени вещества, но това е съвсем различен случай.
 
Вярвам, че поколение руски атлети, което участва в Пьончан е чисто. Именно заради това разкрих всичко.
 
Не съжалявам, че го направих. Удовлетворен съм, това са действия, с които ще бъда запомнен завинаги.
 
Съжалявам, че бях част от порочните практики на правителството на Русия".
 
Родченков бе попитан от британския репортер, дали има проблем с допинга в британския спорт. Руснакът без да се колебае отговори с да.