Бостън Селтикс изненада Голдън Стейт със 120:108 в неговата зала и взе мач №1 от Финалите в НБА. Победата на гостите сама по себе си е сюрприз, тъй като в първите два двубоя на Западното крайбрежие фаворит очевидно бе тимът на Уориърс.

Бостън губеше с 15 точки малко преди края на заключителната четвърт, в която влезе при 92:80 за Голдън Стейт. Но в тази последна част се случи малко чудо - 40:16 за гостите, които обърнаха от -12 до +12 резултата и спечелиха, при това убедително.

Това е първият случай в историята на Финална серия в НБА, в която отбор започва четвъртата четвърт с 10 и повече точки изоставане, за да я завърши с 10 и повече актив.

В едни неописуеми 3 минути от тази последна четвърт, Селтикс навъртя серия от 17-0 точки срещу шокираните домакини.

Цялата плейофна решетка на НБА този сезон е пълна с изненади и непредвидими резултати. Бостън "не трябваше" да елиминира ни шампиона Милуоки (4-3), ни Маями във финалите на Изток (пак 4-3), да не говорим, че помитането с 4-0 на старта на плейофите на Бруклин също бе счетено за изненада, поне като резултат в серията.

От другата страна отпадането на Финикс от Далас (3-4) бе прието като огромна изненада, но не и достигането на Голдън Стейт до Финалите. И там отборът на Стив Кър е фаворит именно, защото опитът от присъствието на шеста серия за титлата в последните 8 сезона е изключително предимство. Стеф Къри и компания имат три пръстена и още две загубени Финални серии за този период. За сравнение Бостън не е достигал последния етап в НБА от 12 години.

Но ето, че взе още първия мач от Финалите, при това навън, при това след голямо изоставане.

Ал Хорфорд наниза 26 точки и добави 6 борби за победата, Джейлън Браун вкара 24, а Дерик Уайт добави 21. Маркъс Смарт (18) и Джейсън Тейтъм (12, но и с 13 асистенции) допълниха картината на петимата с най-голям принос.

За домакините Стеф Къри отново стреляше като каубой в уестърн - 34 точки (плюс 5 борБи и 5 асистенции). Андрю Уигинс помогна с 20 точки, Клей Томпсън добави 15.

Мач №2 от серията за титлата е в неделя срещу понеделник наше време, пак в залата на Голдън Стейт.