Финландецът показа по категоричен начин, че двегодишното му отсъствие от спорта не му се е отразило и при първото си качване в новия болид на "Лотус" оглави таблицата с времената.

Световният шампион за 2007 г. направи четири къси стинта в сутрешната сесия и спря хронометрите на 1:19,670 минути, което се оказа и доброто време за деня. С него Райконен дори подобри и резултатите от всички миналогодишни тестове на "Херес".

Пилотът на "Форс Индия" Пол ди Реста се приближи най-много до финландеца, но остана на една десета от него. Най-добрият дебютант за миналата година също записа най-доброто си постижение в първата сесия и до края на деня завъртя общо цели 101 обиколки.

Нико Розберг даде трето време, но с болида на "Мерцедес" от 2011 г. Германецът излезе на пистата сутринта, а следобед предаде щафетата на своя съотборник Михаел Шумахер, останал шести. Екипът ще продължи да кара със старото си шаси и се очаква да представи новото за следващите тестове в Барселона.

Забавената поява на "Ред бул" на "Херес" се дължеше на мъглата в района, която попречи на отбора да получи навреме новите елементи за RB8. Марк Уебър първи изкара болида на пистата и въпреки трудностите завърши четвърти със секунда зад Райконен, но пък единствен прескочи границата от 300 км/ч на правата.

Вторият австралиец на стартовата решетка Даниел Рикардо се нареди зад своя сънародник в първата си изява с "Торо росо". Неговата програма за деня обаче беше нарушена от проблеми с налягането на маслото в болида, които доведоха и до единия от двата червени флага днес. Вторият беше предизвикан от Камуи Кобаяши, останал без гориво в своя "Заубер".

"Макларън" и "Ферари" не бързаха да показват темпото си и останаха в долната част на таблицата с времената. Пилотът на англичаните Дженсън Бътън завърши осми с 1,8 секунди зад Райконен, докато Фелипе Маса нареди болида на Скудерията девети с изоставане на цели 3,1 секунди спрямо най-бързия на трасето.

Хейки Ковалайнен остана десети, след като повреда в стартера на неговия "Кейтъръм" му позволи да направи едва 28 обиколки. Първият ден за новия "Уилямс" не мина гладко и Пастор Малдонадо направи дори с три тура по-малко от финландеца, но все пак завърши 11-и пред последния Педро де ла Роса със стария болид на HRT.

В тестовете, които ще продължат до петък, отсъства само екипът на "Маруся", инфомира Дневник, цитиран от livesport.