Състезанието не се проведе през миналата година заради обявеното извънредно положение в страната. В началото на февруари членове на Камарата на лордовете писаха до ФИА с предложение за отменянето на надпреварата през април заради продължаващата несигурност в кралството.

Многопартийната група е неформално формирование между отделни партии и няма официален статус в парламента. Нейните членове се обявяват за провеждането на местната Гран при, която щяла да бъде стимул за Бахрейн да покаже "искреността си в желанието за провеждане на реформи". Групата определя като удобно разглеждането на кралството като част от останалите страни, част от Арабската пролет на 2011 г.

"Реакцията на управляващите в Бахрейн е по-различна. Там бяха поканени независими адвокати по човешките права и Независимата анкетна комисия на Бахрейн, за да разследва ситуацията и страната вече започна да изпълнява препоръките", се казва в отвореното писмо на групата.

В него авторите изтъкват като довод избирането на "четири пъти повече жени в местния парламент", както и получената помощ от бивши американски и английски високопоставени държавни служители с опит в полицията и съдебната система.

"Тези, които искат Бахрейн да продължи по пътя на реформите, ще направят лоша услуга на страната, ако отменят местната Гран при. Всъщност посещението на хиляди западни туристи и журналисти ще бъде допълнителна мотивация за Бахрейн да покаже на международната общност своя напредък", допълва групата.

Междувременно Би Би Си съобщи, че полицията в столицата на кралството Манама е използвала сълзотворен газ срещу протестиращи, предаде "Дневник", цитиран от livesport.