Същата стана причина и за второто наказание на световния шампион от 2008 година в състезанието по улиците на Монте Карло.

Хамилтън се бореше с Малдонадо за шестата позиция. Венецуелецът имаше възможността да спечели първите точки в своята кариера, както и първите за отбора си от началото на сезон 2011, но Люис осуети този план. Вследствие на катастрофата Пастор отпадна от надпреварата, а Хамилтън финишира.

След финала обаче британецът беше наказан с 20 секунди, което не повлия по никакъв начин на класирането му.

"Тъжно е, че отпаднах така... само няколко обиколки преди финала. Бях шести и можех да спечеля първите си точки. Това обаче е нормално и се случва в моторния спорт. Не мисля, че в Монако Хамилтън пилотираше така, както приляга на един световен шампион. Мисля, че наказанието му беше заслужено. Не искам да се оплаквам. Вече мисля за следващото състезание в Канада. Надявам се там да вляза в точките", каза Малдонадо.

След състезанието в Монако Люис си позволи да отправи обидни реплики по адрес на колегите си Пастор Малдонадо и Фелипе Маса. Ден по-късно обаче британецът се извини чрез личния си Twitter, предаде livesport.