Момчетата на португалския ексцентрик Жозе Моуриньо победиха с 3:0 като гост някогашното страшилище на Стария континент Аякс (Амстердам).

”Белия балет” реши всичкo при визитата си в Ниската земя, още преди да е изтекла първата част. Хосе Кайехон откри резултата на "Амстердам Арена" в 14-та минута, а 5 минути преди края й Гонзало Игуаин нанесе втори удар по самочувствието на бившия национал Франк де Бур и компания.

Крайното 3:0 оформи отново Кайехон с попадението си миг преди края на мача.

Трите гола на "кралския клуб" и унизителната загуба на тоталния аутсайдер Динамо Загреб с 1:7 от френския Олимпик Лион пък пратиха френския тим напред в турнира и потопиха Амстердам в сълзи.

"Хлапетата" на Реми Гарде дадоха всичко от себе си в двубоя на "Максимир" и щастието в крайна сметка им се усмихна.

Въпреки че останаха с човек по-малко в 28-та минута след червения картон на Йерко Леко, футболистите на Динамо Загреб откриха резултата в 40-та минута чрез Марио Ковачевич.

В заключителните секунди на първата част обаче гостите от Франция изравниха след гол на Бафетимби Гомис и това като че ли прекърши момчетата на Крунослав Юрчич.

След почивката на терена на "Максимир" имаше само един отбор и това бе този на постигналия седем поредни титли в родината си Олимпик Лион. Гомис наниза нови три попадения, а по едно добавиха Гоноланс, Лопес и Брианд.

Така, в крайна сметка рулетката в Група D прати Олимпик Лион на второто място след лидера Реал Мадрид, който събра пълен актив от 18 точки. Французите имат 8, колкото и третият Аякс, като и двата двубоя помежду им завършиха при нулеви равенства. По този начин показателят, който определя 1/8-финалиста в турнира, е головата разлика. След разгрома на "Максимир" Лион има две попадение в повече (9:7), докато след загубата от Реал, амстердамци имат точно толкова голове в противниковата врата, колкото и в собствената, съобщи livesport.

Вижте крайното класиране