Срещата се игра на стадион "Бай Арена" и бе първи осминафинален мач между двата тима в тазгодишната надпревара. Алексис Санчес изведе каталунците напред в 40-ата минута, а Кадлес изравни в 52-ата. В 55-ата отново Санчес даде преднина на "блаугранас", а крайното 3:1 оформи Лео Меси в 89-ата.

За Санчес това бе първи мач като титуляр в Шампионската лига, а двете му попадения също бяха дебютни в турнира с екипа на Барса. Лео Меси, макар и само на 24 години, пък счупи поредния си рекорд, след като се превърна в най-резултатния играч в историята в елиминационната фаза на турнира с 19 гола. С 18 попадения до момента пък са Раул и Шевченко.

Иначе двубоят започна спокойно, като каталунците овладяха инициативата още от самото начало, докато "аспирините" бяха плътно групирани в собствената си половина. Хората на Робин Дут се стремяха да не оставят никакви празни пространства в половината си и търпеливо чакаха възможностите си на контраатака или някое статично положение. Първият удар към една от двете врати дойде в 11-ата минута, когато Алвеш стреля неточно от фаул.

13 по-късно пък, Адриано опита късмета си от границата на наказателното поле, но изстрелът му с десния крак бе крайно неточен и излезе в аут. Затворената игра на Леверкузен обаче даваше резултат и чистите голови положения така и не идваха. Испанците обаче постепенно увеличаваха натиска и в 37-ата минута Меси навлезе опасно в пеналта, но бе блокиран добре от бранител на Байер и Лено улови.

Така се стигна до 40-ата минута, когато шампионите отнеха в центъра на терена, топката стигна до Меси, който с елегантно фалцово подаване изведе Санчес сам срещу Лено, а чилиецът хладнокръвно мушна топката между краката на вратаря за 1:0.

През втората част обаче "аспирините" излязоха преобразени, а Робин Дут бе изтеглил халфовата си линия на центъра на терена, а не както бе през първата част в собствената си половина. Това даде резултат и в 52-ата минута, германците стигнаха до изравнително попадение, след като Кадлес засече с глава центриране от дясно на Чорлука. Радостта на домакините от този гол обаче трая едва 180 секунди, тъй като в 55-ата минута Фабрегас получи в центъра и с едно подаване изведе Санчес сам срещу Лено, чилиецът премина покрай вратаря и спокойно пусна топката по земя в мрежата за 2:1.

Само 120 секунди след това попадение обаче "аспирините" можеха отново да стигнат до равенството, след като Ренато получи в пеналта и шутира с десния крак, но Валдес внимаваше и спаси. В 64-ата минута пък, Леверкузен бе още по-близо до гола, след като Кастро бе намерен на границата на наказателното поле и стреля по диагонала с левия крак, но Валдес изби топката в гредата с върха на пръстите си.

В последните 15 минути обаче, домакините се поизмориха и това отвори сериозни пространства в отбранителния им вал. В 73-ата минута Меси буквално развинти двама бранители на "аспирините" и опита да прехвърли Лено, ала кълбото срещна левия страничен стълб на Байер. В 78-ата минута пък, влезлият преди броени минути Кислинг засече с глава центриране Кастро, но Валдес бе добре пласиран и улови.

Така дойде 89-ата минута, когато при една бърза контраатака Меси овладя в центъра и подаде за Алвеш на десния фланг, бразилецът навлезе в пеналта, но не се полакоми да шутира, а центрира меко за Меси, който засече с левия крак за крайното 3:1. Така Барселона спечели първия осминафинал срещу Байер Леверкузен с 3:1 и ще чака далеч по-спокойно реванша на "Ноу Камп", съобщи Novsport.