Футболистите пък се върнаха без договори с шампиона "Рубин" (Казан), а президентът на клуба адвокат Тодор Батков чрез финансовия директор Константин Баждеков обяви, че вероятно е станал жертва на хазартната мафия.
SBOBET.com е компания за залагания по интернет, която за операциите си в Азия има регистрация във Филипините, а за Европа - на остров Ман. Букмейкърът е спонсор на отбора от английската Висша лига "Уест Хем", като замени върху фланелките името на нискобюджетната авиокомпания XL Airways. Договорът на SBOBET.com с "Уест Хем" е за година и половина. За това време лондонските" чукове трябва да получат около 2,2 млн. евро. Името на интернет букмейкъра бе замесено в скандал с договорен мач още преди година. Тогава от Английската футболна асоциация помолили официално заложната къща да предостави данни за залозите за мача от Чемпиъншип "Норич Сити" - "Дарби Каунти".
От Рубин: Левски е жертва на крупна измама
От компанията отказват с мотива, че това е "прекалено" и представлява нарушаване на правото на конфиденциалност на клиентите. Мачът завършва 2:1, а футболната асоциация не успява да докаже, че е имало уговорка или въздействие върху резултата. Причина за подозренията на ръководството на "Левски", че именно SBOBET.com е в основата на заговора, е, че коефициентът за победа на ЦСКА е бил 1,96 докъм 15 часа в неделя, след което започва рязко да спада и стига 1,67. Според опитни играчи това означава, че са заложени огромни суми за победа на "червените". От единственият лицензиран у нас букмейкър "Еврофутбол" не се нагърбиха с коментар на ситуацията, която не ги засяга пряко по никакъв начин. Оттам уточниха, че залозите у нас са били в разките на нормалните за вечното дерби в последните години. Версията за заговор на хазартната мафия срещу "Левски" обаче се лансира единствено от хора, близки до ръководството на "сините".
В Русия никой не знае, че четирима футболисти са пътували за медицински прегледи и евентуален трансфер до Москва. Според московски журналисти голяма била вероятността близкият до "Левски" бизнесмен Майкъл Чорни да е бил помолен за съдействие от свои партньори от столицата на Татарстан след загубата на "Рубин" от "Динамо" (Киев) в Шампионската лига. Той веднага изстрелял четиримата играчи към Русия, но едва след това станало ясно, че не съществува никаква процедура те да получат право да играят в местното първенство или евротурнирите. Вероятно за да бъде запазен авторитетът на Тодор Батков, била лансирана версията с хазартната мафия.
В българския ЦСКА открито се смеят на тези твърдения. Виза за Русия се издава след предварителна покана, която трябва да бъде изпратена в посолството. Консулската служба там проверява дали всичко е наред и след това издава документа. Заради това по принцип за Русия се чака поне седмица за тапия. Светкавичното издаване на документа означава, че от руска страна са натиснали, а едва ли това е по възможностите на някой, който не е представител на "Рубин".
На всичко отгоре в четворката е човек с условна присъда като Юсеф Рабех, което означава, че всичко е трябвало да бъде проверено поне 5 пъти. Най-смущаващо в цялата ситуация е, че единствено мениджърът на Рабех Николай Жейнов е пътувал заедно с пълномощника си. Според разпоредбите на ФИФА няма как да стане трансфер без подписа и на представителя на играча. От ЦСКА призоваха да бъдат предоставени на обществеността всички паспорти на замесените в скандала, за да се видят датите на издаване на визите, както и печатите за влизане и излизане. Също така молят руското посолство да вземе отношение по скандала - дали документът, изпратен от "Рубин" е фалшив, или пък напълно оригинален, както и да се съобщят имената на хората на "Рубин", които са контактували с представителите на българския отбор.