- Хер Финк, знаете ли кой е Мишел Платини?
- Познавам двама. Единият играе в ЦСКА, много добър нападател. Другият засега не ме интересува, защото не участва в Лига Европа. Платини от София играе отлично с глава и е много опасен за нас.
- Той ли е най-опасният ви съперник в четвъртък?
- ЦСКА е много добър отбор, атакуват здраво. Номер 8 (Тодор Тимонов) има добър ляв крак, често си сменя позицията и отива вдясно. Но със сигурност и българите имат слаби страни и ние ги знаем. Ще опитаме да ги използваме и да вземем поне точка. Достатъчно силни сме, за да излезем от групата. ЦСКА ще ни натисне, но ние имаме добри, опитни играчи и няма да се крием.
- Едва ли ще ги кажете тези слабости.
- Естествено, че не. Но не са много. Ако имаме шанс, искаме да победим, но ще е трудно. ЦСКА е във форма и ни чака тежък мач.
- Разкажете една история.
- История? Каква история?
- На един много известен играч, който засега се справя отлично и като треньор. Вашата история, хер Финк!
- Моята?!
- Да, как се става от добър играч добър треньор. Не много звезди успяха.
- Да, така е, но и треньорът на ЦСКА живее моята история.
- Прав сте - Любослав Пенев.
- Не всеки успява, защото ти трябват много качества. Да можеш да впечатляваш хората, да ги мотивираш. Аз мисля, че се справям, нямам проблеми да общувам с моите футболисти. Отборен играч съм. Роден съм за треньор но дали ще постигна успехите, които имах преди, никой не може да каже. Много преди да спра да играя, реших, че искам един ден да стана треньор. Говорех с часове с треньора ми в Байерн Отмар Хицфелд и той ми казваше: "Момче, ти мислиш като треньор! Ти ще станеш добър треньор." Това ми даде самочувствие да опитам. Почнах с аматьорите на Ред Бул и ги качих в по-горната група. След това станах помощник на Джовани Трапатони в първия отбор. Той е много добър, мисля, че е рекордьор по титли. Има 22. След това се преместих в трета лига в Германия в Инголщад. Качих и тях във Втора бундеслига. Когато успяваш в началото, това ти дава сили да продължиш. Така попаднах в Базел. Те търсеха млад треньор и аз бях един от кандидатите. Явно съм изпълнил условията им и ме назначиха.
- Според вас големите звезди не стават добри треньори, защото не са отборни играчи, така ли?
- Не знам какъв точно е проблемът. Знам едно - всеки треньор трябва да умее да омагьосва играчите да им доказва, че това, което иска от тях, е правилно. Не трябва да си егоист. Някои от звездите си мислят, че като треньори ще работят по-малко. Това е глупост. Треньорите работят от сутрин до вечер, четат много, вземат си работа и за вкъщи. Трябват ти и добри помощници, доверени хора. И на последно място силен отбор. Едно от условията е да почнеш отдолу, както направих аз. Не направо от големите отбори. Така се учи, защото в началото често се правят грешки. Аз също трябваше да науча много неща. Дори да имам предложение от голям отбор, предпочитам първо да науча някои неща. Имам още много да чета. Може футболът да ти е ясен, но това не е достатъчно.
- Вие играехте в Байерн, когато Джовани Трапатони изнесе прочутата си реч на онази пресконференция. Той разкритикува Томас Щрунц, че говори срещу него. Вие как бихте се отнесли с играч, който ви нападне?
- Томас Щрунц беше много добър играч. Само веднъж направи грешка и се изказа срещу треньора, но си получи наказанието. Естествено, че винаги е зле да говориш срещу треньора. Сам си режеш възможността да играеш.
- Срещали ли сте се с български отбори?
- Не мога да си спомня. Май идвах с един сборен тим за приятелски мач. С Байерн не съм играл, с Карлсруе също. Срещу ЦСКА ще направя премиерата си в България. Със сигурност ще бъде добър мач, пред пълен стадион.
- Какъв е стилът на вашия отбор?
- Играем с дълги топки. Атакуваме много дори като гости. Не залагаме непременно на контри.
- Не започнахте добре, но вече имате пет поредни победи в Швейцария. Какво променихте?
- В началото имахме много контузени, в подготовката работих само с 15 играчи. Другите получиха почивка от предишния треньор Кристиан Грос. Чипърфийлд беше контузен, Карлитос също. Алекс Фрай го взехме по-късно от Борусия. Днес работим добре и ми доставя удоволствие. Отборът вече усеща какво искам.
- Медиите не ви харесваха, имахте дори скандал с репортер на швейцарската телевизия. Той каза, че системата ви е лоша.
- Не беше скандал. Просто той ми рече нещо, което не ми хареса. Да не говоря за футбол и тактика, а за друго. Сигурно намекваше дали няма да ме уволняват. За това не бих говорил с репортерите, нали разбирате.
- Наеха ви по нестандартен начин. Организираха ви жури, нещо като "Мюзик Айдъл".
- Е, чак пък толкова. Просто говорихме, представих се. Те търсеха млад треньор, аз се явих. Пред мен стоеше комисия от 5 души, които ме разпитваха. Обсъдихме какво знам за швейцарската лига, каква е моята система, как мисля да тренирам отбора. Отнесоха се много професионално. Ако ЦСКА търси треньор и има пет варианта ще ги покани на интервю и ще ги разпитва същите неща. Иначе не би било професионално.
- Какви са разликите между швейцарското, немското и австрийското първенство?
- Отборите в Швейцария са много добре подготвени - и в защита, и в атака. Играчите разбират повече от тактика от колегите си в Австрия. Може би в Швейцария се играе по-добър футбол от Австрия. Немският е още по-твърд. На мен ми харесва тук, чувствам се добре. Швейцария се класира директно за световното първенство, което показва, че първенството е силно.
- Разминахте се само за 4 дни с Купата от Шампионската лига, която беше в София през уикенда. Сигурно ще се почувствате добре, ако пак я докоснете?
- Да, почувствах се невероятно, когато я спечелих през 2001 с Байерн. Ще се радвам пак да я видя, но сега не се интересувам от Шампионската лига. Първо трябва да си напишем домашните и да спечелим титлата в Швейцария. Чак тогава ще мислим за онази купа. Имам много път като треньор, за да я вдигна пак.