- Г-н Костадинов, каква оценка ще дадете на националните отбори при подрастващите, за които отговаряте?
- Трябва да се вземат мерки за развитието на младите, които ще бъдат предложени от мен на Изпълкома. Представянето ни не е убедително. Първо елитната група до 17 години показа, че има полза от нея. Ще предложа да има такава до 19 години. Промени в дублиращите отбори. Ще искам в тези отбори да играят само играчи с професионални договори, а не деца по на 16-17 години. Всеки футболист, всяка седмица да играе срещу силен отбор. Има и законови промени, които ще попречат на футболистите да играят през седмицата. Има решения на МО, че неизвинени отсъствия повече от определен брой учениците ще бъдат изключвани.
- Това няма ли да се приеме на нож от клубовете?
- Всеки отбор има по 30 професионалисти. Това няма да е проблем. Това е пътя, защото всеки трябва да разбере, че ако нямаш конкуренция не може да се развиваш. Когато мислехме дублиращата група идеята беше добра и да играят професионални футболисти, които не попадаха в групата за мачовете и такива на проби. Това всичко се изроди и трябва да има точни и ясни правила, за да се изпълнява.
- Да очакваме ли да има промени в селекционерите на някоя от националните гарнитури?
- Това, дали ще смениш един или друг треньор не е най-важното. Важното е да се направи програма, която ще предложа на всички треньори, които се занимават с националните отбори и ще работят по един и същ начин. Всеки ще помага на всеки. В момента всеки си гледа неговата гарнитура и другите не го интересуват. Така е по-добре. По този начин за 1 година ще се вдигне нивото и селектирането на футболистите.
- Как ще коментирате, че имаше играчи, които отказаха да играят за националния младежки отбор?
- За мен е непрофесионализъм. Отиваш срещу държавата, защото не може да пренебрегваш националния флаг.
- Какво да очакваме от Изпълкома на БФС. Големи полемики се водят около името на Станимир Стоилов?
- Моето мнение съм си го казал преди време. По принцип вариантът за мен е чужденец. Наистина Мъри Стоилов е добър избор, но стават много спекулации и не знам, какво може да очакваме. Знам, какво мисля и ще го кажа на колегите от Изпълкома. Не мога да гадая, дали има чужденец, който би дошъл тук, но винаги се намират хора. Нормално е да се намери, но още веднъж казвам, че това, което мисля ще го кажа на колегите.
- Легитимен ли е Изпълкома?
- Не съм юрист. Говорил съм с хората, които отговарят за това и те ми казаха, че решението ще излезе днес или утре.
- Нещо за ЦСКА? Последният мач отборът стана за смях със загубата от Миньор. Очаквано ли беше това и има ли си крушката опашка?
- Същото се получи и миналата година. Най-лесно е някой да мисли, че може да ръководи нещо и да преценява, кой футболист да бъде привлечен. Футболистите, които бяха привлечени нямат характер да бъдат в отбор като ЦСКА, може да имат качества. Аз гледам нещата спортно-технически, другите проблеми ги има и ще продължи да ги има.
- Няма как да не ви помоля и за коментар за срива в Левски?
- Първенството стана много по-интересно, защото и Левски, и ЦСКА не са на нивото, което бяха. Това е добре за хората около футбола. Левски има футболисти, но няма отбор. Това е проблем на тяхното ръководство.
- Как оценявате мачовете в Европа?
- Най-важното е, че имаме два отбора в Лига Европа. Не може да паднеш от Миньор в София с 3 гола и да не паднеш в Европа. Това е логично. Това важи и за Левски.
- Доста хора обвиняват вас четвъртите в света, че не сте направили нищо за футбола от както се във властта. Освен това има ли разединение между вас, които бяхте в националния отбор от 1994 г?
- Аз съм на обратно мнение. В българския футбол се направиха много неща, но се гледа негативното. Със съдийството нещата са позитивни. Постигна се споразумение с теливизионните права. Футболните клубове, че те сами трябва да полагат по-големи усилия за развитието на футбола. БФС не е всемогъщ и не може да се бърка в частни дружества. Футболният съюз направи доста, но и има доста какво да се прави. Има и в БФС доста хора, които само живуркат във футбола.
- Оптимиист ли сте за предстоящите нови евроквалификации?
- Не може да имаме такива свръхочаквания. Имаме 5-6 футболисти, които са над средното европейско ниво. Ние винаги сме максималисти. Не може да очакваме класиране и да отиваме към четвъртфинал и полуфинал. Трябва собствениците на клубове да стъпят здраво на земята и не да мислят, че друг може да ги оправи.