Унгария мечтае след велика драма в Щутгарт и гол в 100-ата минута, който оставя отбора в битката за елиминациите на Евро 2024.

Унгарците победиха Шотландия с 1:0 в битката на аутсайдерите в Група "А", като по този начин заеха третото място в тази група.

След две загуби в първите си два мача, в 99-ата минута на този мач унгарците бяха аут от Евро 2024 при очертаващото се нулево реми, но буквално с последния удар в срещата успяха да изкопчат безценната победа.

Героят се казваше Кевин Чобот, който завърши с гол последната атака на отчаянието в този странен и белязан от кошмарен инцидент мач.

С победата Унгария си гарантира третото място с три точки и голова разлика от два вкарани и пет инкасирани гола, като маджарите ще се надяват да останат сред четирите най-добри трети отбора, за да продължат напред в турнира.

За съжаление мачът може би ще се запомни повече не с драмата и спортно-техническите достойнства, а с един брутален инцидент, върнал за миг спомените към ужаса, случил се с Кристиан Ериксен на Евро 2020.

Снимка: Getty images

При едно центриране в 70-ата минута шотландският вратар Ангъс Гън излезе да боксира топката и отнесе куп играчи пред себе си, оставяйки на земята както свой съотборник, така и противников играч.

Унгарският футболист на земята бе Барнабаш Варга, който лежеше безжизнено на тревата на съотборниците му бързо забелязаха това и панически започнаха да ръкомахат към скамейките.

И двата лекарски екипа се втурнаха да помагат на Варга, а кадрите от телевизионното излъчване съвсем умишлено не ни показваше центъра на събитията, но все пак видяхме достатъчно кадри на ужасени играчи с ръце на главите си.

Подобно на случаят с Ериксен отпреди три години, лежащият на земята Варга бе скрит с одеяла и телата на съотборниците си, а от самия инцидент така и не видяхме подробно повторение заради неприятната гледка.

След около 5-6 минути на хаос по терена, Барнабаш Варга бе обездвижен и изкаран от стадиона, като на този етап няма яснота какво е неговото състояние.

Снимка: Getty images

Иначе двата отбора, които знаеха, че само победа им върши работа днес, необяснимо сякаш проспаха едни 80 минути.

В тях нямаше почти нищо интересно освен доста нарушения, нерви и твърде малко спортно-технически достойнства, като мачът бе белязан единствено от ужасяващия инцидент.

Едва в последните няколко минути притиснати от обстоятелствата, двата тима се впуснаха в отчаяни атаки и заиграха в схеми с по двама защитници, а в рамките на секунди събитията се местеха от едната към другата врата.

Снимка: Getty images

Шотландия имаше може би основателни претенции за дузпа заради препъване на Стюарт Армстронг, докато Унгария нацели страничната греда чрез Цобот, пропуск направи и Собослай.

Заради инцидента с Варга продължението на този мач бе от 10 минути, но до 99-ата гол нямаше и нещата отиваха към самоубийствено 0:0.

Така се стигна до последната контраатака, завършена от Чобот - големият герой за унгарския тим, но точно в този миг всички мисли на отбора са свързани с Барнабаш Варга.

Тази група "А" бе спечелена от Германия със 7 точки, Швейцария има 5, Унгария е с 3, а Шотландия е на дъното със само една спечелена точка и напуска турнира.