В сряда вечер Ливърпул победи Милан с 3:2 на "Анфийлд" в първия кръг от групите на Шампионската лига. Вълнуващ мач между два гиганта на играта с общо 13 титли на Европа. С паметните моменти от финалите през 2005-а и 2007 г., когато размениха по една драматична победа.

Но има още една причина за това срещите на тези два гранда да са по-особени, която не е масово популярна извън градовете Милано и Ливърпул.

На 15 април 1989 г. в Шефийлд "червените" трябва да играят полуфинал за Купата на ФА срещу Нотингам Форест, но мачът е спрян още в шестата минута заради проблем на една от трибуните зад вратата. Там хората са допуснати, въпреки че секторът е препълнен и мнозина са смазани, задушени и не могат да излязат.

Загиват 96 фенове на Ливърпул - това е ужасната трагедия на "Хилзбъро", за която всеки футболен човек и привърженик по света знае.

Четири дни след нея Милан приема Реал Мадрид в мач-реванш от полуфиналите за Купата на европейските шампиони. Веднага след изпълнението на центъра за начало, съдията Алексис Поне от Белгия дава сигнал за минута мълчание в памет на жертвите на "Хилзбъро". УЕФА не е давала нареждане за такова, решават го двата клуба и реферът.

Трибуните замлъкват, но след няколко секунди Курва Суд, секторът с ултрасите на Милан, запява "You`ll Never Walk Alone" - химна на Ливърпул. Никой не помни преди това тази агитка да е пяла песен на друга, нито пък е очаквана такава подкрепа от италиански фенове за английски.

В онези години - в края на 80-те, още не бе затворена раната от случилото се на "Хейзел" през 1985-а, когато след сблъсъци с фенове именно на Ливърпул загинаха 39 привърженици на Ювентус.

Случката отеква силно в Англия, където в град Ливърпул, травмиран от смъртта на 96-те на "Хилзбъро", името на Милан придобива съвсем друго значение.

За мнозина от по-старите фенове там, този отбор става нещо като "втори любим" - него подкрепят извън английския футбол.

Когато двата клуба се срещнаха през 2005-а в Истанбул и 2007-ма в Атина на двата финала, взаимното уважение бе очевидно.

И това не се промени снощи, когато агитката на Милан бе посрещната с аплодисменти, докато заемаше местата си в сектора за гостуващи фенове на "Анфийлд".