Финландският пилот на Лотус завърши с време 1:45:58.667 часа, оставяйки на 0.852 секунди зад себе си Алонсо и на 4.163 секунди Фетел. Световният шампион от сезон 2007, който се завърна във Формула 1 след 2-годишно отсъствие, спечели своята 19-а победа в надпреварата и първа от 2009 година насам, когато спечели в Белгия.

Той беше лаконичен в думите към своя тим при триумфа в Абу Даби: "Оставете ме намира. Знам какво правя".

Германецът Фетел трябваше на два пъти да си проправя път през цялата колона от болиди, защото направи едно спиране в бокса повече от своите конкуренти за място на подиума. Той обаче получи неочаквана и важна помощ от автомобила по сигурността, който влезе и в 20-та обиколка след отпаданато на временния лидер Люис Хамилтън от Макларън. След като събитията на пистата се успокоиха, световният шампион елиминира и последните въпросителни около оставането си на първо място в класирането, завършвайки на третото място. Той има актив от 255 точки и води с десет пред Алонсо преди последните два старта за сезона.

Те ще бъдат проведени в САЩ и Бразилия. Хамилтън спечели старта от първо място на решетката, а Алонсо успя да преодолее двама свои съперници за четвъртата позиция. Фетел пък започна от пит лейна с наказание, след като нямаше гориво за финална проверка след квалификациите, в които завърши на трето място. Германецът увреди предно дясно крило още в началото на състезанието след контакт с Бруно Сена от Уилямс, но продължи състезанието от 13-о място. Той получи първа помощ от автомобила по сигурността в десетата обиколка, когато Нико Розберг с Мерцедес и Нараин Картикеян от ХРТ се сблъскаха зловещо. Двамата обаче напуснаха пистата здрави.

Въпреки че успя да поправи автомобила си, Фетел отново удари предната част при опит да избегне катастрофа с бавния болид на Торо Росо, управляван от Даниел Рикардо. Германецът започна за втори път от задна позиция в 15-та обиколка, но отново си проправи път през колоната. В същото време обаче Хамилтън изпита неудобството от електрическите проблеми в отбора на Макларън и отпадна с думите: "Загубих цялата мощност в болида".

Новините за отпадането на Хамилтън бяха изключително добри за Алонсо, който увеличи шансовете си за победа с изпреварване срещу Малдонадо в последвалата обиколка. Испанският пилот на Ферари застана зад лидера Райконен, който в същия момент изрече въпросната фраза към колегите си в Лотус, предупредили го за разлика от пет секунди срещу Алонсо. Финландецът защити своите думи след спирането в бокса, а Фетел изскочи сензационно на второ място след смяната на гумите в болида на Алонсо. Все пак, Фетел трябваше да се оттегли в бокса в 38-та обиколка и се завърна на пистата на четвърта позиция, която беше на безопасно място от следващата драма в развитие, предаде БТА.

Лотусът на Ромен Грожан и болидът на Ред Бул, управляван от Марк Уебър, бяха в основата на тежка катастрофа, предизвикала ново влизане на автомобила по сигурността. В резултат на това последваха отпадания и наказание за Серхио Перес от Заубер. Райконен пресече финалната линия за победа с време 1:45:58.667 часа под изкуственото осветление на 5.6-километровата писта в Абу Даби, докато Фетел успя да изпревари Дженсън Бътън от отбора на Макларън само три обиколки преди края.

Така той загуби само три точки срещу Фернандо Алонсо преди последните състезания за сезона от Формула 1. На 18 ноември пилотите ще забавляват публиката в САЩ, а седмица по-късно ще решат титлата в Бразилия.