Световните медии днес пишат за Едмонд Назарян, който се превърна в сензация на Европейското първенство по борба преди седмица в Рим. Едва на 18 години, синът на олимпийския шампион Армен Назарян спечели златото в категория до 55 кг при класиците, и то в дебютното си състезание.

И ако за нас в България Еди вече е познат, след очерк на агенция "Ройтерс" за новата надежда в спорта ни, дори издания като "Ню Йорк Таймс" обръщат внимание на появата му.

"По-рано през този месец Еди, с неговото бебешко лице, спечели европейска титла в борбата. Направи го само три седмици след 18-ия си рожден ден - пише в материала на световната агенция авторът Ангел Красимиров. - Погледът на Назарян-младши вече отправен към олимпийско злато и той мечтае да следва стъпките на татко си.

Армен е два пъти шампион от Олимпиади - веднъж за Армения и веднъж за България, а освен това има три световни и шест европейски титли."

В очерка се цитират и думи на тийнейджъра, който изведнъж се превърна в звезда на родния спорт.

"Олимпийското злато е моята цел - казва пред "Ройтерс" Едмонд. - Готов съм да мина през всяко препятствие за това. Просто искам да усетя това чувство. Знам кой е баща ми, знам отговорността на името. Но не се притеснявам или страхувам. Първо си поставям за цел да спечеля една олимпийска титла, а после - ако успея, ще опитам да постигна стореното от татко ми."

Армен Назарян също се включва в материала, като коментира:

"Той е много млад и още не е достатъчно силен физически. Но е истински боец. Смел е на тепиха и винаги мисли нападателно. Иска да печели точки, не опитва да пази преднината си."

Тук идва и новината - Едмонд Назарян може би ще се пробва в олимпийската квалификация в София в края на април. За да го стори, трябва да качи килограми и да опита в категория до 60 кг, защото неговата - до 55, не е олимпийска.

Досега се считаше за сигурно, че няма да се рискува с изкачването на момчето в по-горна категория толкова рано в неговата кариера.

Но според Армен Назарян, който е и треньор на националния отбор, такава вероятност има.