Полският гросмайстор Ян-Кшищоф Дуда записа името си в историята на шахмата, след като матира Магнус Карлсен на турнира в Осло.

В партията от петия кръг на надпреварата, Дуда матира с белите фигури шампиона в 63 хода, за да нанесе първа загуба на модерния хегемон в играта от над 2 години. Карлсен не бе губил партия в класическия шах в този огромен период, като той обхваща общо 125 срещи!

Самият норвежец ги брои като 122, изключвайки три от местното първенство, където според него опонентите не са били от световна класа. Но за статистиците край шахмата, това си е серия от 125 мача непобеден.

"Все някога щеше да се случи, но е разочароващо", просъска пред камерите на норвежката телевизия Магнус, който видимо бе гневен.

Вероятно на себе си, след като допусна грешки, които не отговарят на стандарта на игра, който е поставил.

22-годишният Дуда бе щастлив, победата му е неочаквана, както сам призна. Той е №15 в ранглистат, а часове след новината за успеха му, в хотела в Осло се обади премиерът на Полша Матеуш Моравецки, за да го поздрави.

Лидерът на страната му е казал, че това е голям уикенд за спорта, след като и Ига Швьонтек спечели титлата при жените на "Ролан Гарос".