Христо Йовов е знакова фигура за левскарите от последните две десетилетия - автор на важни голове и част от големи победи на терена, както и ръководител, който не получи достатъчно време да покаже дали може да внесе в клуба почерка си.

Мнението му винаги е интересно и добре обосновано, независимо дали "Левски" е добре или зле в конкретния момент.

По тази причина Дир.бг го потърси след тягостния мач срещу "Вадуц" и отпадането на "сините" от Лига Европа.

- Какво видяхте вчера на стадиона?

- Лошото е, че не видях хора, които искат да победят на всяка цена. За мен това е най-големият проблем. И на терена, и на всички в публиката - и там се усети липсата на мотивация.

Забеляза се и признак на умора у футболисти, които не са подготвени достатъчно добре.

Отборът играеше на моменти. Това показва, че не са подготвени достатъчно - събираха сили, имаше приливи и отливи. Това подсказва, че отборът се възстановява по време на мача в дадени моменти.

Понякога, когато имаш твърде малко време за подготовка, фиксираш определен мач, в който да си на максимално ниво

Може би специалистите и ръководството на "Левски" са смятали отбора на "Вадуц" за не чак толкова сериозен противник. Вероятно самата подготовка е била насочена за следващия кръг. Има го като вариант.

Това е въпрос на разузнаване и стратегия. Не смятам, че е подценяване. Не вярвам някой да смее да подценява мачове с такава важност.

- Това не е първи случай, в който "Левски" още на старта на сезона започва със сътресения. Как се влиза в сезон, в който от първия мач си създал такава атмосфера в клуба, сред феновете и в медийното пространство?

- Футболът затова е интересен.

Всяка седмица имаш възможност за поправка. Доста нещастно е това, което се случи, но в крайна сметка, ако "Левски" покаже друг облик в следващия мач, това може да бъде забравено и да се появи новата надежда - дали тя ще е титла или купа във вътрешното първенство.

Но смятам, че в последните шест месеца доста хора, включително и аз, говорихме доста неща относно начина на игра на "Левски". И чувах мнения, че едва ли не сме се опитвали да вкараме сътресения в клуба. Сътресение не се появи, но опасенията ни се оказаха верни в крайна сметка.

- Влизаме в темата за треньора. Той получи достатъчен картбланш, но вчера чухме и мнението на феновете, които същност бяха последната му опора. Още преди този мач май не остана специалист, който да се изкаже позитивно за него?

- Решението за треньора трябва се взима изцяло от ръководството и мнението на феновете е може би последното, което напомня вече съвсем отчетливо, че нещо е сгрешено.

Ако "Левски" показваше напредък и качествена игра, бихме го приели, защото винаги може да се случи да отпаднеш с липса на късмет, например, в която аз по принцип не вярвам. Но да, и така може да бъдеш отстранен. Но с оглед на показаното в мачовете срещу "Вадуц" от отбора, не смятам да отдавам причините за отпадането на това.

- Има ли психологически проблем в отбора и клуба?

- Със сигурност се натрупва и такъв във времето. Когато отборът не играе добре, неминуемо това рефлектира и върху изпълнителите. Бил съм от тази страна и знам, че когато усещаш само по себе си, че нещата не вървят, има психологически натиск в отбора.

В крайна сметка обаче ти си играч на един от най-титулуваните отбори в България и трябва да се справиш с това, за да вървиш напред.

Този психологически натиск не е от вчера. Натрупва се във времето в публиката и медийното пространство, и понякога взима връх.

Някои издържат, други не.

- Какъв ход оттук нататък има "Левски"? Липсва ли футболен човек над съблекалнята и треньора?

- Това е очевадно и не смятам, че трябва да го повтаряме отново и отново. Всеки нормален човек, който се интересува от футбол, знае че един клуб е структуриран по този начин.

Трябва да има мост между човека, който дава пари, и отбора. Още повече, ако собственикът не се занимава с тази материя. Това важи и за детско-юношеската школа.

За да стигне един отбор до успехи, собственикът трябва да бъде заобиколен от хора, които знаят какво правят. Бизнесмените, които са собственици на клубове в България, нямат физическата възможност да се занимават и с делата, които са в ресора на други хора. На футболни хора.

- Във вас има ли оптимизъм за това, което се случва в "Левски"?

- Вижте, аз не виждам да се случва нещо.

Не виждам оптимизъм и смятам, че нещата са доста дълбоки. И трябва да се вземат кардинални мерки, колкото и да звучи клиширано това.