Шахматът играе специфична роля в спортните конфликти от ерата на Студената война, защото е единствената надпревара, в която двете свръхсистеми не мерят физическите преимущества на състезателите си, а менталните.

Именно поради тази причина всеки шахматен гросмайстор се възприема като идеологическа ракета-носител, която е призвана да съкруши лагера на опонентите. Но понякога дори тоталитарната репресивна машина не може да контролира тези гении на мисълта, а едно от най-категоричните доказателства е свръхлюбопитната история на Виктор Корчной.

Точно преди 6 години, на 7 юни 2016 година, той напусна този свят с титлата Бащата на шахмата. И може да звучи странно, но не е заради световните му титли, които са точно...0 (при това от 3 опита). Просто Корчной е истинско светило (носител на шахматен Оскар и член на Залата на славата) с куп рекорди, най-впечатляващият от които е този за брой изиграни партии.

Официално са документирани 4460 негови партии, от тях 4159 в официални срещи, което е най-големият архив в света за всички времена. От всички шахматисти на планетата Корчной е постигнал в официални срещи най-много победи - 1717 и най-много ремита - 1759.

До 2014 г. е изиграл повече партии, отколкото световните шампиони Анатолий Карпов (втори в класацията с 3505) и Хосе Раул Капабланка (792) взети заедно.

И когато стана дума за Карпов (галеник на съветската власт и подкрепян от КГБ), в интервю през 1990-а Корчной го нарича "врагът на живота ми". Зад тези силни думи стои много повече от шахматна битка за световната корона. Защото сблъсъкът между двамата от 1978 година определено е един от най-скандалните и ако не беше онзи между Спаски и Фишер от 1972 година, определено именно това щеше да е Мачът на века.

Корчной влиза в двубоя при изключително странни обстоятелства - 2 години по-рано той бяга от СССР в Швейцария, но от екипа на Карпов отказват да признаят новото му гражданство. За съветската делегация Корчной е човек без държава, заради което от екипа му предлагат да се състезава под пиратския флаг на Веселия Роджър.

14-членната делегация от Съветския съюз възразява категорично, но се съгласява на бял флаг с надпис "Stateless". Журито решава, че на масата за игра няма да се допускат никакви знамена, но на сцената ще присъстват знамената на СССР, Филипините и ФИДЕ. А Филипините, защото именно там - в град Багио, се състои този шахматно-политически епос, обвит в мистериозни факти.

Напрежението между двата лагера е толкова голямо, че Карпов отказва да стисне ръката на съперника. "За мен той е човек без родина", отсича съветското острие.

Освен към флага на съперника, от екипа на Карпов имат претенции и за огледалните му слънчеви очила. Обвиненията са, че при игра лампите се отразяват в тях и заслепяват Карпов. Съдиите се намесват и след като сами тестват очилата, отхвърлят обвиненията.

Виктор Корчной

Getty Images

Столовете също допринасят за напрежението в двубоя. В дискусиите преди партиите Корчной заявява намерението си да донесе собствен стол, тъмнозелен на цвят и въртящ се. Столът на Карпов пък бива осигурен от организаторите, но с нова претенция - представителят на СССР се нуждае от малка възглавничка, която да го издигне до нивото на иначе по-високия Корчной.

Карпов също така се съмнява, че в специално донесения стол на Корчной има предаватели. Затова преди първата партия всичко се демонтира и се изследва на рентген в местната болница, като няма отклонения в резултатите.

И ако тези дребни прищевки могат да минат в графа трикове за психологическо предимство, има неща около двубоя, които са абсолютна лудост. Корчной се съмнява, че опонентът му получава подсказки посредством...кисело мляко. И по-точно - плодово лилаво кисело мляко.

По време на две от партиите, точно в ключовите моменти, Карпов получава от екипа си тези купички, с които да се подкрепи. Следва жалба, а съдиите се заемат максимално сериозно - изследва се самото кисело мляко и се забранява то да бъде в различен цвят от натуралния му.

И тук идва вече "тежката артилерия" на шахматния сблъсък за световната корона. В екипа на Карпов е небезизвестният Владимир П. Зухар. Официалната му длъжност е психологически консултант, психоневролог и директор на Централната лаборатория по психология в Московското медицинско училище. Неофициално - той е хипнотизатор.

В началните партии неизменно стои на първите редове и през цялото време се взира право в Корчной. Следва официална жалба срещу опит за хипнотизиране, заради която всички официални лица са пратени на последните 3 реда в залата.

Анатолий Карпов

Getty Images

От екипа на Корчной дори заплашват, че на свой ред ще призоват контрахипнотизатор - д-р Владимир Бергинер, също роден в СССР и след това емигрирал в Израел, който се слави с умението си да неутрализира негативната енергия. Пусната е още една жалба - за прекалена радиация в залата от присъствието на Зухар, заради което е призован специален екип да измери радиационния фон и не са открити аномалии.

От екипа на Корчной също изумяват организаторите със странни хора в делегацията си. Стивън Дуайър и Виктория Шепърд, известни още като Дада и Диди, са американски членове на индийската секта Ананда Марга. Облечени в бели дрехи и шафранови одежди, те присъстват в залата по време на 18-ата партия - Дуайър прекарва голяма част от играта в медитация, докато Шепърд се концентрира върху Зухар и играчите.

Двойката е съдена по обвинение в намушкване с нож на индийски дипломат, като използва всеки удобен случай, дори по време на партиите, за да изпраща положителна енергия на Корчной посредством трансцендентална медитация. Естествено, от щаба на Карпов бурно протестират и двамата йога шамани са отстранени от залата за финалната партия.

Равносметката - заради постоянните скандали и взаимни обвинения този мач за световната титла продължава 93 дни, като по-късно е наречен "най-вълнуващото събитие в живота ми" и от двамата гросмайстори.

Регламентът също е странен - двубоят за короната е безлимитен, т. е. броят на партиите е неограничен, играе се до 6 победи на единия от съперниците. След появата на хипнотизатора Зухар, Карпов повежда с 5:2 и е само на победа от трона. Тогава Корчной призовава индийските си йоги и изравнява за 5:5.

В решаващата 32-ра партия странните членове от екипа на Корчной не са допуснати в залата и (може би заради това) той губи тази колосална битка с 5:6, в която мистиката около шахмата се преплита с хипноза, кисело мляко, радиация, йога и много, ама наистина много политика.