Така той стана първият британец след 1936 година, който триумфира с титлата на "Уимбълдън". След размяна на ранни пробиви Мъри проби отново за 4:3 и удържа аванса си до края на първия сет.

Вижте снимки>>>

Във втората част Джокович, шампион от 2011 година, подведе с 4:1 и изглеждаше, че ще изравни резултата. Подкрепян мощно от публиката, обаче, британецът успя да изравни, а след това проби отново за 6:5, което се оказа решаващо за успеха във втория сет.

Третата част започна отлично за Мъри, който поведе с 2:0. Джокович обаче показа характер и класа и обърна до 4:2. Сърбинът обаче не успя да запази аванса си и с четири поредни гейма британецът все пак триумфира. Особено драматичен беше последния гейм в срещата. Мъри поведе с 40:0, но пропиля три поредни мачбола. В последствие на три пъти Джокович можеше да стигне до пробив и изравняване на резултата в геймовете, но не успя.

В крайна сметка сърбинът не успя да направи добре един смаш и Мъри пак стигна до шампионска точка, при която Джокович прати топката в мрежата и трибуните избухнаха в мощни аплодисменти.

Това беше 40-ата непредизвикана грешка на сърбина срещу само 21 на Мъри, което се оказа и най-съществената разлика между двамата в двубоя. Британецът загуби в четири сета финала на турнира през миналия сезон от Роджър Федерер (Швейцария), но този път не показа колебание.

"Чувствам се малко по-различно в сравнение с миналата година, когато беше един от най-тежките моменти в кариерата ми. Последният гейм днес беше много труден. Пропуснах три мачбола, беше наистина изключително тежко. За малко той щеше да ме пробие. Радвам се, че намерих сили в себе си и не допуснах това да се случи. Знам колко всички искаха да видят британец шампион. Надявам се, че съм направил много хора щастливи. За последната точка въобще не знам какво се случи. Просто не помня. Концентрирах се и се получи", каза Мъри.

Джокович пък поздрави съперника си за победата. "Дадох всичко, но не беше достатъчно. Поздравления за Анди. Той игра невероятен тенис. Знам колко много значи тази титла за всички тук. Поздравления", каза Джокович.