"Студентите" вече са с актив 2 победи и 2 загуби, а остава да изиграят домакинството си на белгийския Оостенде и гостуването на френския АСВЕЛ.

Баскетболистите на Валенсия бяха безапелационни срещу ЛукОйл Академик, като нанесоха своя удар в третата четвърт, която спечелиха с 31:12 точки, а разликата достигна 26 точки в полза на домакините. За втори път разликата в класите между испанския и българския представител в надпреварата си пролича и даде отражение върху резултата, след като Валенсия записа втори успех над ЛукОйл в групата.

Родният първенец стартира в състав: Брандън Хийт, Андре Оуенс, Тодор Стойков, Тенчо Банев и Ламонт Мак.

Двубоят започна повече от обещаващо за "студентите", които дори дръпнаха със 7:0 и нищо не предвещаваше последвалия развой на срещата. За няколко минути обаче състезателите на Валенсия взеха нещата в свои ръце и обърнаха до 12:9 точки, възползвайки се от грешките в състава на Академик.

Още в края на първата част обаче разликата стана 7 точки в полза на домакините- 18:11. Лукойл Академик се опъна на испанците през втората четвърт и пробва да си върне водачеството, но само успя за кратко да намали до 3 точки изоставането си, като Валенсия поведе с 10 точки минута преди полувремето при 31:21 и само тройка на Тодор Стойков в края оформи резултата на почивката- 31:24.

След 20 минути игра с по 6 точки бяха Ламонт Мак и Бруно Шундов, а за домакините Тиаго Сплитер бе най-резултатен с 10 точки. Второто част бе повече от кошмарна за баскетболния ни шампион. Валенсия започна системно да увеличава преднината си, възползвайки се от слабата стрелба на "студентите" и грешките в техните редици. От 35:30 точки 7 минути преди края на третата четвърт, испанският тим буквално отнесе Лукойл Академик до 59:36 точки минута преди нейния край. Само 18 секунди преди финала на тази част тройка на Рафа Мартинес направи резултата 62:36 точки, както приключи и частта.

Последните 10 минути бяха просто възможност за Лукойл Академик да направи поражението си малко по-поносимо. Разликата обаче се задържа около двайсеттте точки, а българският първенец продължи с пропуските в стрелбата.

Хърватският гигант Бруно Шундов завърши като най-резултатен за Лукойл с 17 точки и 7 борби, но вкара първата си тройка едва в началото на четвъртата част и вкара общо 2 от 8-те си опита от далечно разстояние.

Един от лидерите на "студентите" в първите два мача от груповата фаза Брандън Хийт вкара първия си кош едва в средата на последната четвърт, като завърши с 6 точки, 6 борби и 7 асистенции.

Ламонт Мак отбеляза 10 точки, а Андре Оуенс 9. ЛукОйл Академик завърши с 22% при стрелбата за три точки, като състезателите водени от треньора Йовица Арсич вкараха само 6 от 27-те си опита.

За Валенсия Тиаго Сплитер направи много силен мач, преди завръщането си в НБА и бе най-резултатен в двубоя с 18 точки и 8 борби, а сред други от полезните за тима бяха Рафа Мартинез с 10 точки и Стефан Маркович с 11.

Валенсия вече е с актив три победи и една загуба в група Д на турнира Еврокъп, а за Лукойл Академик остава да гони шансовете си срещу Оостенде и АСВЕЛ, съобщи Гонг.