Домакините на Финалната четворка се наложиха с 89:84 след продължение, и куп съдийски реверанси. "Сините" могат да се гордеят с представянето си насред враждебната обстановка в Ган Нер, където се бориха до последни сили, но бе трудно да играят срещу втория в израелското първенство, който накрая, в решителни моменти, получи рамо от тройката арбитри, напълно достатъчно, за да може импулсът да ги изкара до допълнителен период, а след това и победа.

Българският състав обаче показа, че именно родните отбори са най-постоянното явление в Балканската лига вече четири сезона, а момчетата на Тити Папазов изиграха пореден борбен финал, и макар да го загубиха, доказаха, че са единни като отбор, и могат да победят всеки.

Левски изигра отлични три части, и имаше аванс от до 13 точки в началото на последната четвъртина, но тогава бе притиснат изключително в нападение и благодарение и на срамни съдийски отсъждания в полза на домакините, Гилбоа изравни почти със сирената за края до 75:75, за да се стигне до допълнителните пет минути, в които се реши мачът.

Двубоят стартира много равностойно, и почти през целия първи период резултатът бе равен. Златин Георгиев наниза тройка от върха, за да донесе аванс на "сините" след първите 10 минути от 21:17.

Златин вкара нова тройка и във втората част, а в средата й се разигра отлично Аарън Харпър, и Левски дръпна с девет, пет минути преди почивката. Силна серия до края на полувремето обаче върна домакините в играта, и те се оттеглиха само с три пасив – 41:38 – за паузата.

Най-добрите минути на Левски бяха в третата част, в която играта им спореше отвсякъде, Маркъс Хол дирижираше отлично действията на терена, и авансът на българския състав бе между осем и 11 точки – 64:53 преди последната десетка. Чак до последните четири минути Левски имаше двуцифрена преднина, но след като в първата половина от частта успя да отбележи едва четири точки, нямаше как Галил Гилбоа да не се възползва. Безкрайно подпирани от съдиите, с комични пропуски да отсъдят крачки на американските звезди на домакините, и невероятни нарушения в нападение в ущърб на българския състав, израелците изравниха до 75:75 в редовните 40 минути.

Левски също загуби самообладание в края, и Аарън Харпър, Маркъс Хол не успяха да вкарат стрелбите си. Един по един за по пет нарушения напуснаха Стефан Георгиев, Митко Ангелов и Васко Евтимов, което пък вече наклони везните в полза на Галил Гилбоа в допълнителните пет минути.

В продължението Левски на два пъти изравни резултата, но иначе бе догонващ, и така и не успя да намери отново ритъм в нападение, за да застраши домакините.

Маркъс Хол завърши с 20 точки за Левски, Аарън Харпър добави 18, но бе изключително зорко пазен от израелците, непрекъснато притискан и дублиран. Джарет Хауъл добави 10 точки, Златин Георгиев – три много важни тройки, Стефан Георгиев, Хриси Димитров и Митко Ангелов отбелязаха по шест, Павел Иванов вкара пет, а Васко Евтимов овладя 10 борби плюс четири точки в актива си.

Джоузеф Джоунс държеше Гилбоа в мача в неговото протежение с 22 точки, а в края се разигра Ромео Травис, който накрая също завърши с 22, след като реферите подминаха няколко негови коша след крачки. Кортни Фелс и Даган Йевзори добавиха по 14 точки за новия първенец.

До почивката двата състава бяха изпълнили почти еднакъв брой наказателни удари, но накрая домакините имаха 11 шута повече от линията. Въпреки ръстовото си превъзходство, те дори не успяха да си вземат борбата под коша, но стреляха малко по-точно от Левски.

Георгиот Танацис, Мариус Чулин и Игор Митровски бяха рефери на този мач, игран и пред малка българска агитка.

Така за четвърта година, Балканската лига има различен шампион – домакина на Финалната четворка. След като в първите две издания трофеят остана в България – първо при Рилски спортист, а след това във витрината на Левски в София, през 2011-та остана в Кавадарци, а сега ще е притежание на Галил Гилбоа, предаде Гонг.