Трансферът е огромна крачка напред в развитието на 192-сантиметровото мощно крило, което от есента започва петата си поредна година в Испания.

Златанова, дъщеря на носителката на КЕШ с Левски Спартак Красимира Банова, изкара последните два сезона в първодивизионния Сарагоса. В последното първенство там тя регистрира по 9,2 точки, 5,5 борби и 2,1 асистенции при 44% успеваемост в стрелбата от близко и средно разстояние, а Сарагоса завърши на пето място с актив от 16 победи и 10 загуби.

Преди да премине в Сарагоса през лятото на 2010, Златанова изкара сезон в друг елитен клуб от Иберийския полуостров - Гран Канария. През 2008/2009 тя отново бе в първа лига на Испания, но с Естругаса. От 2004 до 2008 пък българката трупа опит и майсторство под крилото на Полина Цекова във френския Тарб.

"Златанова е сред най-интересните имена в женския баскетбол в Европа. Въпреки че е само на 23 тя вече има солиден международен опит зад гърба си", коментират испанските медии.

Ривас Екополис остана със сребро в Евролигата за жени, след като тази пролет загуби с 52:65 на финала в Истанбул от друг испански тим - Рос Касерес. Клубът от Валенсия отстрани бъдещите съотборнички на Златанова и на полуфинал в испанската лига. Българка успя да спечели промоция за елитната първа испанска дивизия.

Радостина Димитрова и нейният Конкеро биха в решителния мач Универсидад дел Паис Баско и по този начин взеха едно от двете места от втора дивизия, които дават право на участие в елита от следващия сезон. Тимът на българката спечели със 76:66 и заслужи радостта си. Част от отбора на Димитрова е и американката Кейтлин Соунски, която игра за малко в Берое 07.

За близо 33 минути на терена Димитрова бе най-резултатна за своя отбор с 16 точки, а освен това се отчете и с 8 борби и 4 асистенции.

Другият отбор с българско участие на решителния турнир пък се препъна в последното препятствие преди елита. Феменино Касерес с Елена Янкова в състава си падна от Бембибре с 52:64 и не успя да се класира в първа дивизия. В този двубой българката записа 4 минути, без да успее да отбележи точка.

Финалният турнир в испанската втора дивизия се проведе в четири поредни дни, в които отборите изиграха общо четири двубоя, информира БГНЕС.