В най-новото подреждане, България дели 39-40 място с тима на Полша, като двата отбора имат по 18 точки в актива си. Докато поляците обаче са с едно място назад, то нашите национали са с три стъпки напред, в сравнение с ранглистата от преди Евробаскет 2011.

Двете победи на България в Литва, и заетата 14-та позиция на Европейското първенство, донесоха цели пет точки на страната ни за класацията на ФИБА, и ни пратиха в Топ 40 на света, където отдавна не сме присъствали на баскетбол.

В Топ 10 размествания няма – лидер е световният шампион САЩ, следван от евро-първенеца Испания, и лидера на Южна Америка Аржентина.

Най-голям скок в ранглистата бележи Македония, след фурора и четвъртото място на Евробаскет 2011. Спечелените там 15 точки за класацията изстреляха македонците до 33-та позиция, или цели 14 места нагоре, в сравнение с предишното подреждане.

Франция също стигна до 12-то място, след като взе среброто на Европейското първенство, а Бразилия скочи с три позиции до 13-та, след като игра финал с Аржентина в континенталното първенство на ФИБА Америка.

Първите си точки изобщо спечели Финландия, и от място извън ранлигстата, скочи до 48-ма позиция с 10-те си точки от Евробаскет 2011, предаде Гонг.

ФИБА определя своята класация на базата на осемгодишен цикъл, който включва две Световни първенства, две Олимпиади, и четири континентални състезания. Когато се играе нов шампионат, най-старият зачитан отпада, и така тази година вече не се зачитат резултатите от 2003-та.