За добро или зло, парите не само са голям фактор в света на спорта, но и често са основната водеща сила при състезателите.
 
В съвременния спорт не става само за годишната заплата на звездите. Ръка за ръка със славата вървят и спонсорски договори, реклами, телевизионни права и други източници на тлъсти чекове.
 
Списание "Форбс" представи 25-те най-добре платени спортисти в историята, като ще обърнем внимание на топ 10 в класацията на богаташите с повече подробности.

Някои от останалите можете да видите и в галерията.

Ето я и пълната класация на "Форбс", като доста от имената в нея вече не са на активни спортисти.
 
25. Андре Агаси (САЩ) - Тенис, 470 милиона долара
 
24. Ивендър Холифилд (САЩ) - Бокс, 475 милиона долара
 
23. Кевин Гарнет (САЩ) - Баскетбол, 480 милиона долара
 
22. Пейтън Манинг (САЩ) - Американски футбол, 480 милиона долара
 
21. Дерек Джетър (САЩ) - Бейзол, 490 милиона долара
 
20. Мани Пакиао (Филипини) - Бокс, 510 милиона долара
 
19. Оскар Де Ла Хоя (САЩ) - Бокс, 520 милиона долара
 
18. Джеф Гордън (САЩ) - Наскар, 525 милиона долара
 
17. Алекс Родригес (САЩ) - Бейзбол, 575 милиона долара
 
16. Лионел Меси (Аржентина) - Футбол, 600 милиона долара
 
15. Роджър Федерер (Швейцария) - Тенис, 675 милиона долара
 
14. Майк Тайсън (САЩ) - Бокс, 700 милиона долара
 
13. Грег Норман (Австралия) - Голф, 705 милиона долара
 
12. Кристиано Роналдо (Португалия) - Футбол, 725 милиона долара
 
11. Леброн Джеймс (САЩ) - Баскетбол, 730 милиона долара
 
10. Шакийл Онийл (САЩ) - Баскетбол, 735 милиона долара
Embed from Getty Images
 
216 сантиметровия гигант безспорно е сред най-големите звезди в историята на НБА. Освен огромната заплата, която Шак заработва на паркета, той създава бранда си "O`Neal". Само по време на активната му кариера, гигантът успява да продаде 120 милиона чифта обувки - постижение, на което биха завидeли и големите спортни марки.
 
9. Флойд Мейуедър (САЩ) - Бокс, 785 милиона долара
 
В сметката на боксьора не са включени печалбите от най-скъпия двубой в историята - този срещу Конър Макрегър, защото той се причислява към следващата финансова година. С него, Мейуедър официално ще бъде милиардер. Страхотно постижение за боксьора, който приключи професионалната си кариера с 50 победи от 50 мача.
 
7. Дейвид Бекъм (Великобритания) - Футбол, 800 милиона
Embed from Getty Images
 
Първенецът по приходи в най-популярния спорт. Бекъм е може би първият футболист, чиято популярност излиза извън пределите на футболната игра. Бекъм се превръща в световна суперзвезда не само с успехите на терена. Огромните му рекламни сделки осигуряват на Дейвид огромни приходи.
 
7. Коби Брайънт (САЩ) - Баскетбол - 800 милиона долара
 
Една от най-големите легенди в НБА. Прекарва цялата си кариера в "Лос Анджелис Лейкърс", а през 2014 г. основава компанията си "Kobe.inc". Занимава се с инвестициив спорта, като освен в баскетбола показва завиден талант и в инвестицииите си.
 
6. Фил Микелсен (САЩ) - Голф, 815 милиона долара
 
Един от най-успешните голфъри в историята безспорно е Микелсън. Той е втори по приходи от наградни фондове. Освен това негови спонсори са били няколко банки, както и компании от ранга на "Rolex".
 
5. Михаел Шумахер (Германия) - Формула 1, 1 милиард долара
Embed from Getty Images
 
Седемкратният световен шампион претърпя инцидент докато караше ски през 2013 г., като от тогава е в състояние на будна кома, без да знаем точни детайли за това на какъв етап от възстановяването е.

Шуми е един от петима спортисти оглавяли класацията на "Форбс", за най-добре платени атлети през годината.
 
4. Джак Никлаус (САЩ) - Голф, 1,2 милиарда долара.
 
След края на успешната си кариера, Никлаус създава компания за проектиране на голф игрища. Отговорен е за проектирането на 410 игрища в 41 страни, което му носи в пъти повече приходи от колкото по време на кариерата му.
 
3. Арнолд Палмър (САЩ) - Голф, 1,4 милиарда долара
 
Палмър по пример от Никлаус проектира стотици игрища по целия свят. Освен това, той създава една от най-популярните марки за голф екипировка. Палмър почина през 2016 г., но банковата му сметка се увеличи с 40 милиона долара от тогава.
 
2. Тайгър Уудс (САЩ) - Голф, 1,7 милиарда долара
Embed from Getty Images
 
Най-успешният голфър за всички времена. Уудс е световна звезда и притегателна сила за множество големи компании, които използват популярността му. Секс скандалите около него, разводът и ареста след шофиране в нетрезво състояние, съсипаха имиджа на Уудс, като всички спонсори скъсаха договорите си с него.
 
1. Майкъл Джордан (САЩ) - Баскетбол, 1,85 милиарда долара
 
Най-великият баскетболист за всички времена продължава да участва в реклами на всички световни марки. Доживотният му договор с "Nike" го направи милиардер, а придобиването на отбора на "Шарлът Хорнетс" увеличи още сметката му. Джордан инвестира 175 милиона в клуба през 2010 г., а три години по-късно продаде дяла си за 750 милиона.