Стойчев срази конкуренцията в изключително топлото време и успя да спечели златния медал. Многократният носител на Световната купа записа най-добро време от 5:10.39.8 часа и спечели надпреварата само няколко дни, след като остана 27-ми в дисциплината 10 километра в открити води.

Владимир Дячин от Русия финишира на втората позиция, на 35.8 секунди след българския плувец, а Чаба Герчак от Унгария грабна бронзовото отличие, на 38.3 секунди след Стойчев.

Стойчев: Не вярвах, че ще спечеля титлата

Българинът обаче не успя да успя да спечели квота за Олимпийските игри в Лондон от шампионата в Китай, тъй като олимпийска е само по-късата дистанция. Първите десетима от класирането на 10 километра вече се класираха за Лондон, а през юни следващата година ще бъдат разпределени останалите 14 места в единствената олимпийска дистанция в маратона.

Шестима плувци, включително и вчерашния победител на 5 километра Томас Лурц (Германия) и сребърен медалист на 10 километра, се отказаха да участват в 25-те километра. Други девет път се отказаха по време на самото състезание. Причината беше една - изключително горещата вода- 30,4 градуса по Целзий.

Според германският щаб, който оттегли Лурц, температурата на водата е била 32 градуса, а границата за участие в състезание е 31. Веднага след това германците се свързаха с други отбори и поискаха всички заедно да отменят старта заради горещата вода. Организаторите обаче не се съгласиха, като гарантираха, че температурата е 30.4 градуса.

Стартът беше местен два пъти като начален час именно заради температурата на водата. В крайна сметка състезанието при мъжете започна в 6.00 часа, а пет минути по-късно беше дадено начало и на женския маратон.

Американците пък спряха от участие своите състезатели Холи Андерсън и Алекс Майър.

При жените първото място спечели Ана Марчела Куня (Бразилия) с време 5:29.22,9 часа. Второто място остана за Ангела Маурер от Германия с време 5:29.25,0, а бронзът стана притежание на Алиса Франко от Италия с 5:29.30,8, информира Гонг.