Австралиецът спечели Гран при на Китай по фантастичен начин, а самата надпревара бе най-интересната от много време насам. Това бе шести негов триумф в кариерата.

Гонката в Китай бе изпълнена с драматични моменти и между почти всички пилоти в колоната. 

Тройката допълниха финландските пилоти - Валтери Ботас с "Мерцедес" е втори, а Кими Райконен с "Ферари" е трети.

Лидерът в генералното класиране Себастиан Фетел остана едва осми заради сблъсък с Макс Верстапен, а Люис Хамилтън завърши четвърти.

Надпреварата започна обещаващо и с много размествания в челото. На първи завой  Райконен загуби две позиции и остана четвърти, а Верстапен спечели две и зае третото място. Хамилтън остана пети.

Embed from Getty Images

Фетел запази първата си позиция от стартовата решетка и основна конкуренция в челото му правеше Ботас. Финландецът задмина сънародника си Кими в първия завой.

Стратегията на Валтери с питстопа бе фантастична и той успя да изпревари Фетел в 21-а обиколка. Тази на Кими бе да влезе много късно в бокса, за да приближи максимално германеца до Ботас.

Сблъсък между автомобилите на "Торо Росо" в дъното на колоната обаче преобърна състезанието с краката на горе. Кола за сигурност влезе на пистата и стопи всички разлики, влючително тази между втория Фетел и третия Хамилтън.

Само че вместо Люис да атакува опонента си, атаките дойдоха от пилотите на "Ред Бул" отзад. Първо Верстапен направи неуспешна и загуби няколко позиции, но след това с чисто изпреварване Рикардо взе третата позиция.

После лудият Макс направи надпреварата още по-драматична.Той опита да задмине Фетел и двамата се завъртяха. Така Себастиан се оказа на седма позиция, а Макс малко по-напред.

Рикардо последователно задмина Райконен и Ботас, за да стане новият безапелационен лидер в състезанието и заслужен победител.

Фетел пък бе задминат от Фернандо Алонсо и загуби още една позиция. След хаотичната надпревара за Райконен, той все пак си спечели място на подиума.
 
Верстапен задмина Хамилтън за втори път, но преди това получи 10-секундно наказание за атаката към Ферарито на Фетел.

В края имаше битка между Ботас и Райконен за второто място, но прекрасната защита на по-младия финландец я реши в негова полза.

Така Фетел остава лидер в генералното класиране, но Хамилтън стопи част от разликата.