Ноле не започна успешно двубоя и не показваше добро придвижване по корта в първия сет. Надал успя да постигне пробив в заключителната част на този сет и да поведе.

Миналогодишният шампион обаче намери ритъма си в следващата част и започна да ниже печеливши удари, а Надал нямаше отговор на агресията на съперника си. Джокович спечели втория и третия сет с 6-4, 6-2, за да се доближи максимално до крайния успех.

Двамата тенисисти печелиха подаванията си в четвъртия сет до 4-3, когато Ноле имаше три скрити мачбола. Надал обаче демонстрира невероятните си физически и психически качества, за да отрази опасността и да докара сета до тайбрек.

Там той бе по-настоятелен и изравни резултата. Окрилен испанецът поведе с ранен пробив в решителната част, а Джокович изглеждаше изчерпан. Лидерът в световната ранглиста обаче намери сили, за да навакса изоставането си и дори да поведе с пробив за 6-5.

Надал не се предаде и даде всичко от себе си, но Джокович взе своето подаване и спечели един от най-великите мачове в историята на тениса, а с това и трета титла от Откритото първенство на Австралия, предаде БГНЕС.