Червената настилка сякаш превръща в звяр Матадора и той играе като робот на нея, несломим. 
 
10-те му титли на "Ролан Гарос", последната от които през миналата година, са постижение, което едва ли някой ще доближи в следващото десетилетие. Че и повече.
 
Рафа се възстанови от травмите си в най-важния за него момент и сега отново е смятан за абсолютен фаворит в предстоящите турнири.
 
Малцина сред специалистите вярват, че има някой, който може да го подчини на клей кортовете, когато испанецът е здрав.
 
Такива обаче бяха и прогнозите за турнирите в Индиън Уелс и Маями, където Федерер бе смятан за несломим. В тях Хуан Мартин Дел Потро и Танаси Кокинакис шокираха швейцареца.
 
 
Червената настилка принадлежи на Рафа, но има имена, които могат да качат нивото си и да му се противопоставят. Случвало се е през годините и пак ще се случи.
 
Ние се надяваме едно от тях да е Григор Димитров. Българинът заяви участие в Мастърсите в Монте Карло, Мадрид и Рим, както и турнира в Барселона. Естествено и в черешката на тортата - "Ролан Гарос".
 
Историята на Григор на клей не е никак розова и в унисон със спортния му екип. След девет титли в ATP той още няма завоювана на тази настилка.
 
През миналата година отпадна в първия кръг на турнирите в Маракеш, Монте Карло и Рим. В Мадрид и "Ролан Гарос" постигна едва по две победи. 
 
Твърде оптимистично би било да се надяваме на първа титла в клея за него в предстоящите надпревари предвид слабата му форма, но в момента мъжкият тенис е в хаос, който предразполага за изненади.
 
При липсата на Федерер, Мъри, Вавринка и все още напълно готов Джокович, всички останали в тура се облизват за титлите, предварително надписани с името на Надал. Още повече, че испанецът изглежда не е в най-доброто си физическо състояние.
 
Той постигна страхотна победа срещу Александър Зверев в купа "Дейвис" с 3:0 сета и заяви, че се чувства добре. Един мач обаче не е достатъчно доказателство за перфектно физическо състояние. 
 
В по-дългата серия от срещи в Монте Карло от предстоящата седмица ще можем да сме сигурни дали то е налице.
 
През миналата година Рафа взе четири от петте горепосочени големи турнири на клей. Единствено в Рим бе повален от Доминик Тийм още на четвъртфиналите и то с 2:0 сета. 
Именно световният №7 е смятан за основен претендент на Матадора и през тази година. Букмейкъри и специалисти виждат в Тийм най-голямата заплаха за Рафа.
 
Испанецът, който в момента е №1 в света, ще трябва да си защити точките, ако не иска Федерер да го задмине без игра. Точно това се случи на швейцареца в началото на този месец, но сега ролите може да бъдат разменени.
 
Предстои турнирът в Монте Карло, в който мачовете от основната схема започват на 15 април. 
 
Ето и цялата програма в сезона на клей (Григор Димитров ще участва и на петте най-големи турнира, които са в тъмен шрифт):
 
Монте Карло, категория 1000: от 15.04 до 22.04

Барселона, 500, от 23.04 до 29.04

Будапеща, 250, от 23.04 до 29.04

Мюнхен, 250, от 30.04 до 6.05

Ещорил, 250, от 30.04 до 6.05

Истанбул, 250, от 30.04 до 6.05

Мадрид, 1000, от 6.05 до 13.05

Рим, 1000, от 13.05 до 20.05

Лион, 250, от 20.05 до 26.05

Женева, 250, от 21.05 до 26.05

"Ролан Гарос", Голям шлем, от 27.05 до 10.06