- Господин Ива­нов, какви конкрет­ни претенции има­те към съдията Станислав Ставров, който води ма­ча Черно море -Левски?
- За червения кар­тон на Рабех не мога да го обвинявам - бе­ше прав. Същото на­рушение обаче из­върши и Радостин Кишишев срещу Жоазиньо в мача с Ли­текс, но тогава той получи само жълт картон. Освен това след изгонването на Рабех се вижда как на 50 сантиметра от съ­дията Ели Маркес уд­ря с юмрук Веско Минев в лицето. То­ва се случва точно пред Ставров, но той отново не реагира адекватно. Освен то­ва страничните рефе­ри бяха влезли на те­рена и също видяха какво се случва. Да не говорим колко картона спести Став­ров на Черно море до 15-ата минута. Не спря грубата им игра на тежкия терен. За­това мачът се изнер­ви и се стигна до те­зи разправии. Върхът беше отмененият гол - дори не искам да го коментирам, смешна ситуация.
- Разбрахте ли, че Николай Йорданов е избран за съдия на годината?
- Явно не са имали време да изберат Ставров, не са доча­кали да видят смеш­ните му отсъждания.
- Тенденциозно ли бе съдийствто сре­щу Левски във Вар­на?
- Напълно тенден­циозно. Този човек изпълняваше нечия поръчка. Няма как да бъде иначе. Всички отсъждания бяха в полза на Черно море. Разбира се, няма да се оправдавам само със съдията. Допус­нахме индивидуални и тактически грешки. Аз съм убеден, че Левски е по-добър отбор от Черно море, но съдията се оказа основен фактор за нашата загуба. Вче­ра, след като се приб­рахме, слушах интер­вю на Димо Моми­ров, който каза, че съдиите не можели да повлияят на мачове­те. С тези отсъжда­ния как да не повлия на нашия мач? Гол за Черно море ли тряб­ваше да вкара Став­ров, че да повлияе? Нищо чудно с такова поведение на терена да започне да вкарва.
- Свалихте ли си­ните очила в Левс­ки?
- Нормално е да имаме някакви прис­трастия. А Димо Момиров, не е ли прист­растен? Нали помни­те какво каза той на онази пресконферен­ция, която свикаха, за да защитават съдията на годината, че ще раздава правилници на клубовете. Рефе­рите спазвали тези правилници, но прос­то понякога свирели по български. Какво означава това? Всеки отбор трябва да се чуди как ще му сви­рят. Дайте на мача на Левски да свирим по български, а пък на следващия по евро­пейски. Просто няма еднакъв критерий. Добре, имаше втори жълт картон на Тасевски за удар с ла­кът. Като се свири всичко обаче в полза или вреда, нека да е в двете посоки, а не са­мо за единия отбор. Левски е ощетен в поне 5 от 15-те мача тази есен, а в същото време се казва, че съдиите не били фактор в мачовете. Сигурно аз не разбирам от футбол, не знам.
- Доволен ли сте от решението на Из­пълкома?
- Проблемът не в това да сменяме ар­тистите. Ако ще се променя нещо, това трябва да е поведени­ето на хората. Нямам нищо против Димо Момиров. Сигурно е добър човек, уважа­вам го още от време­то, когато беше съдия. Имам претенции към него в качеството му на отговорник за ре­ферите. Негово за­дължение е хората му да свирят адекватно, по правилата. Дори да не е Момиров, кой да е - Гергинов? Да про­дължат същите неща. Който и да застане на това място, ако кар­тинката е същата, ка­къв е смисълът от промяната? Пак пов­тарям - не се обръщаме към личността Ди­мо Момиров, а към шефа на съдиите Ди­мо Момиров.
- Смятате ли, че съдийството в Бъл­гария обслужва не­чии интереси?
- Видя се ясно. На­шият мач бе типичен пример. Съдията из­пълни нечия поръчка, не знам от кого, не съм следовател. Още преди мача с Черно море казах на Димо Момиров да следи съдийството, да не стане пак да свиква пресконференции. Като изтеглихме жребия и се паднах­ме с Черно море, ми се обадиха от друг столичен клуб с ду­мите: "Внимавай, съ­дията там ще ви убие". Пак се връщам на Рабех, нарисуван картон. Точно Моми­ров каза, че ударът на Кишишев срещу Жоазиньо е за жълт кар­тон, а сега всички казват червен. И не­ка после кажат - Гон­зо само се оплаква. Е, как няма? На Левски откровено се пречи. Вярно е, че не сме в най-доброто си със­тояние, не сме онзи отбор отпреди десе­тина години, когато имахме по 20 равнос­тойни футболисти. Въпреки това сега имаме достатъчно класни играчи, но съ­диите им пречат..
- Смятате ли, че Левски продължа­ва да изпитва труд­ности?
- Не може да смята­ме друго, при поло­жение че имаме тол­кова загуби през полусезона. Даваме си реална оценка за представянето ни, но за някои неща нямах­ме вина. Един съдия не ни позволи да би­ем Литекс и да сме на 6 точки от тях. Сега пък друг ни изхвърли за купата.