В герой за "сините" днес се превърнаха Франк Лампард и Джон Тери.
Халфът вкара 16-ото си попадение през кампанията, а Джей Ти показа, че е истински лидер и капитан, въпреки всичко което се случи с него в последните месеци.
Стоук Сити се представи отлично в надпреварата като дори отстрани Манчестър Сити, но походът на Тони Пулис и неговите момчета спря.
През първата част тимът на Карло Анчелоти владееше повече топката, а два удара на Анелка от добри позиции бяха спасени с вещина от вратаря на "грънчарите" Сьоренсен.
На отсрещната врата при едно от безбройните центрирания пред Иларио, топката бе изчистена пред голлинията на португалския страж.
В 35-ата минута резултатът бе открит. След центриране от ъглов удар Тери овладя топката в наказателното поле, подаде към Лампард, който стреля от 18 метра, коженото кълбо срещна тялото на Файе и влетя в мрежата на Стоук.
До края на полувремето "сините" не вкараха още попадения, а гостите от Стоук не застрашиха вратата на лондончани.
През втората част играта на двата тима не се промени коренно.
Втори гол обаче падна едва в 67-ата минута. След корнер Джон Тери с глава вкара за 2:0 и показа, че е истински лидер на Челси.
До края Калу и Анелка направиха още пропуски, а в 90-ата минута Иларио спаси страхотен изстрел на Фулър.
Челси продължава на полуфиналите заедно с тимовете на Портсмут и Астън Вила, а Тотнъм и Фулъм ще решат последния полуфиналист.

Челси – Стоук Сити 2:0
(1:0) Лампард 35’
(2:0) Тери 67’
Челси: Иларио; Иванович, Алекс, Тери, Ферейра; Малуда, Оби Микел, Лампард; Анелка, Калу, Дрогба;
Стоук Сити: Сьоренсен; Уилкинсън, Файе, Хут, Колинс; Уайтхед, Уелан (45’ Пю). Делап, Тунджай (60’ Лоурънс); Сидибе (61’ Китсън), Фулър;
Жълти картони: Тери (Ч);
Стадион: "Стамфорд Бридж", Лондон, 41 322 зрители;
Съдия: Роан Аткинсън;