Организаторите на Международната шампионска купа - турнир, който е традиционен вече от 7 години, обявиха подробностите около надпреварата това лято. И само вижте имената на отборите, които ще участват:

"Манчестър Сити", "Манчестър Юнайтед", "Ливърпул", "Челси", "Тотнъм", "Арсенал" (Англия).

"Реал", "Севиля", "Атлетико" (Испания).

"Ювентус", "Рома", "Интер", "Милан" (Италия).

"Байерн", "Борусия" (Дортмунд) - Германия.

"Пари Сен Жермен" (Франция).

"Бенфика" (Португалия).

Мачовете ще са на 20 стадиона, като 14 от тях са в САЩ, пет - европейски, но не най-големите арени на континента (в Стокхолм, Гьотеборг, Цюрих, Клагенфурт и Лече), както и на националния стадион в Сингапур.

В Щатите мащабите на турнира са от друго измерение. Ще има дерби "Ливърпул" - "Манчестър Юнайтед" в Мичиган, на 109-хилядния стадион в Ан Арбър. Мачове на "Реал" ще се играят на 90-хилядния "Роуз боул" в Калифорния, както и в дома на "Далас Каубойс" - отбора по американски футбол (85 000).

Турнирът ще е в няколко "групи", както също вече е традиция. На отборите ще бъдат спестени дълги пътувания в рамките на кратки периоди от дни, особено при натоварването на лятото. Големите звезди на грандовете имат и Мондиал 2018, разбира се.


Предварителната информация сочи, че 11 от 16-те осминафиналисти в Шампионската лига от тази пролет, ще са в турнира през лятото. Още едно доказателство, че футболът опипва почвата за глобализиране на най-комерсиалната си надпревара.

Това бе предвидено още през 2015-а, когато Карл-Хайнц Румениге, директор на "Байерн", каза: "Не ни харесва настоящият формат на Шампионската лига. Големите клубове са невероятно популярни глобално, а трябва да делят приходи и терен с отбори, които далеч не са с такъв статут."

Още от тогава се мисли вариант за Европейска Суперлига, която да вкара в едно първенство най-силните тимове на континента. И да ги отдалечи още повече като приходи, класа и популярност от останалите.

Това, което се случва за седма поредна година през лятото - все по-мащабно и лъскаво - е просто репетиция за неизбежното.