Управляващото тяло на европейския футбол информира всичките 53 европейски асоциации, че за да се запази европейската култура и традиция, вувузелите се забраняват, тъй като звука им би променил атмосферата.

Световното първенство в ЮАР се характеризира от звука на вувузелите и перманентното им използване на трибуните. Вувузелите се свързаха с африканските традиции и фолклор, и бяха знака на Мондиала, но според УЕФА използването на инструмента в Европа би било нетипично и неоценено.

Според футболната централа използването на вувузели ще прекъсне връзката между играчи и запалянковци в Европа, тъй като тук футболните традиции са други и се характеризират с пеене и скандиране, и вувузелата тотално ще промени атмосферата по трибуните.

За да се избегне негативния ефект на стадионите, където се провеждат турнирите на УЕФА и за да се запази културата, и традицията на футбола в Европа - пеене и скандиране - УЕФА реши, че вувузелите няма да бъдат позволени на стадионите, където се играят европейски мачове, предаде БГНЕС.