Нашите, които взеха втора победа в Група D с 3:1 над Германия са със 7 точки, но Полша без титулярите си подари на Словакия първото място като загуби с 1:3 гейма, с което остана на трето място и избегна Сборная.

Утре сутринта Радо Стойчев и компания ще измине разстоянието от 120 км от Прага до Карлови Вари с автобус, предаде Гонг.

Европейският шампион реши да не играе и направи театър "ала Бразилия на Световното миналата година", като просто излезе с резервите си. Бартош Курек заедно с Пьотр Грушка, Михал Кубяк, Лукаш Зигадло и Мрачен Моздзонек, които са основата на тима, не се изпотиха, след като изгледаха срещата от квадрата на резервите, а вместо тях играха самите резерви.

Полша излезе с интересен състав. Андреа Анастази реши Курек и компания да не играят театър, а просто да не играят, като пусна изцяло резервите си от самото начало – Ярош, Мика, Дрзузга, Русяк и Косок, а Новаковски и либерото Игначак за цвят.

От своя страна Емануеле Дзанини си заложи на обичайните Кохут, Дивис, Сопко, Мартин Немец, Кмет, Складани, Ондрушек – либеро. Първата точка в мача бе за Словакия, но полските резерви обърнаха за 4:3. последва нова рокада и 6:5 и 7:6 за Словакия. Първото техническо прекъсване обаче бе за европървенците – 8:7. До втората пауза (16:14 за Полша) играта бе точка за точка, като само на моменти играчите на Дзанини дръпваха с 2 точки. Имаше серия от мини обрати и размяна на водачество, но повечето желания при националите на Словакия. Дори Раул Лозано възрази бурно на съдийското отсъждане и подаръка на точка на поляците за 22:21. Въпреки това с две поредни блокади Полша стигна до 24:22 и от втори опит затвори частта с 25:23.

Вторият гейм пък след размяна на първите 3-4 точки, продължи с полско преимущество (7:4, 10:4), след което Анастази с ръце в джобовете видя как Словакия взе 5 поредни точки от тима му. Италианецът начело на Полша после просто си седна на стола и следеше отиграванията на резервите си, които ту повеждаха с 2 точки, ту бяха догонвани. В края на частта обаче Словакия използва концентрацията и поведе с 23:20, взе си и гейм-бол при 24:21, а лежерно Дрзузга не бе във форма на мрежата и се стигна до 1:1 след 25:21.

Третата част бе интересна на моменти, като поляците държаха крехка преднина в резултата (8:6, 10:9), но след това леко си удариха спирачките, за да поведе Словакия с 12:10, 16:12, 18:13, 21:14), да вземе частта с 25:18 и така да поведе с 2:1 гейма, от трибуните обаче изненадващо се чуха и освирквания, въпреки че 90% от зрителите бяха поляци.

Наистина комична пък бе гледката към полето в четвъртия гейм, в който Полша бе просто статист. Словакия спечели гейма с 25:23 и мача с 3:1, оставайки на първо място, измествайки България. Полша се "спаси" от 1/4-финал с Русия в Карлови Вари. Така България ще играе на 14-ти септември с Естония, която би Португалия 3:0 гейма.