Има спортни моменти в историята, на които ако си станал свидетел, няма как да ги забравиш цял живот.

Може да е цял сезон от даден спорт в рамките на година, може да е конкретно състезание от Формула 1 в рамките на 2 часа, може да е просто футболен мач за 90 минути. Или дори само някаква ситуация в него.

Или дори едни 9,58 секунди.

Точно толкова бяха необходими на Юсейн Болт, за да пробяга разстоянието от 100 метра на финала на Световното първенство по лека атлетика в Берлин през 2009-а.

В онази вечер на 16 август това бе тема №1 в света, не само в спорта. Планетата видя свръхзвуковата за човешките възможности скорост на Светкавицата от Ямайка. И реши, че това постижение никога няма да бъде подобрено.

Десетилетие по-късно все още всички са на същото мнение.

С привидно незаинтересован вид, но и непрестанни тренировки, Болт постигна нещо, което в леката атлетика е било считано за невъзможно.

След като таймерът спря на 9,58, бързо и хора, които грам не се интересуват от спорт, научиха за върховото постижение. Та това е най-важният рекорд в леката атлетика. Няма по-класическа дисциплина, по-вълнуваща и по-завладяваща.

Гепардите, които достигат финала на 100 метра (в случая на Болт пума заради спонсорския му договор), са най-големите шампиони в кралицата на олимпийските спортове.

Да стъпиш на върха по начина, по който го направи ямаеца, е още по-велика история, която си заслужава да се припомня.

Рекордът му остава недостижим до днес, като единствено американецът Тайсън Гей и ямаецът Йохан Блейк го доближиха със своето време от 9,69 секунди.

Единствените други двама, които влизат в диапазон +20 стотни след рекорда, са Джъстин Гатлин (9,74) и Неста Картър (9,79). Това в рамките на последните 10 години.

Преди всички посочени бягания, само Асафа Пауъл бе влизал в рамките на 9,80 секунди със своето време от 9,72 през 2008-а.

Юсейн, който тогава е на пет дни от 22-ия си рожден ден, разви скорост от 12,2 метра в секунда. Ако си го представим чисто пространствено, някак си изглежда невъзможно за човешкото тяло.

Точната максимална скорост на Болт в Берлин е 44,72 км/ч. С около толкова тича и една средностатистическа сърна.

Ямайската суперзвезда по уникален начин използва ръста си от 1,95 метра, въпреки че на теория той би трябвало да отнема от аеродинамиката му.

Как го направи Болт преди точно 10 години? Ето ви цифри, детайли, фактологията и мистиката около това феноменално бягане.

- Болт отиде на първенството в Берлин без да е печелил все още световна титла (бе само на 22 г.), но вече като Олимпийски шампион. Година по-рано в Пекин бе победил на 100-те метра с 9.69 сек.

- Юсейн дори не бе фаворит в Берлин. Такъв бе Тайсън Гей, който бе дал най-добър резултат за сезона до този момент - 9.77. Болт бе претърпял лека операция през пролетта и се смяташе, че не е в най-добрата си форма.

- Рекордьорът можеше и да не бяга във финала! Той направи фалстарт на полуфиналната серия, но 2 г. по-рано бе прието правилото, което позволяваше една грешка. Ако това бе на първенство през 2006 г., например, Болт щеше да гледа финала от трибуните.

- Да кажеш, че не е имал конкуренция... Гей бяга в този финал за 9.71 сек, което е трето време в историята! Личен и американски рекорд! Стигна му за сребро.

- Стартът му бе ужасен, както обикновено. Той изоставаше до 20-ия метър, когато изпревари всички и навакса. На 30-ия метър водеше с 0.04 сек пред Гей, а после увеличаваше аванса си плавно. 

- Най-бързата отсечка при спринта на 100 м е обикновено от 60-ия до 80-ия метър. В това историческо бягане Болт ги взе за 1.61 сек, като направи само 7 крачки!

- В целия финал той направи 40 разкрача, като средната им дължина бе 2.47 метра. Нито един от съперниците му не успя да преодолее дистанцията с по-малко от 45 крачки.

Това са фактите и любопитните детайли.

Светкавицата може и да бъде ненадминат в историята, макар минути след бягането в Берлин да каза, че вярва в постижение до 9.40, до което той може да свали рекорда.

Ще бъде запомнен с циркаджийските си физиономии преди и след състезания, но винаги е признавал, че това му помага да се отпусне и да не мисли за странични фактори.

"Представям си, че другите спринтьори са големи паяци, които ме гонят и съм супер уплашен", казва шеговито той. Споделя и че спи до 10 сутринта, което се отразява позитивно на метаболизма му. Звучи абсурдно, но такъв е и крайният резултат на пистата.

Постиженията говорят достатъчно - 8-кратен олимпийски и 11-кратен световен шампион. Да не забравяме, че на същото Световно първенство в Берлин счупи безапелационно и световния рекорд на 200 метра - 19,19 секунди.

На Световното през 2017-а бе прекъсната четиригодишната му серия от победи в 100-те метра, а първенец на планетата стана Джъстин Гатлин, който бе освиркван от публиката. Болт го поздрави топло и заяви, че такъв голям шампион заслужава само уважение.

Сякаш символично ямаецът предаде щафетата и това бе последното му голямо състезание. Последва опит за футболна кариера, който завърши катастрофално. Категорично заяви, че спортният му живот приключи.

Запечата се като едно от най-големите лица в спорта и всеки негов съвременник може да е благодарен, че стана свидетел на онова бягане в Берлин. Минаха 10 години, но бе твърде вълнуващо, за да се забрави.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos