Италианецът Матео Беретини днес стана поредната (не е ясно дали ще е последната) жертва на контузиите, които се превърнаха малко или много в ежедневие на тазгодишния Australian Open. Световният №10 се отказа от мача си със Стефанос Циципас, като с това се присъедини към още няколко играчи в топ 10 на световния тенис с мускулни и други проблеми по време на надпреварата.

Всички четирима най-високо поставени при мъжете - Доминик Тийм, Новак Джокович, Рафаел Надал и Даниил Медведев също се оплакаха от здравословното си състояние, макар че досега не им се налагаше да се отказват от своите мачове. Австриецът Тийм видимо не бе в кондиция особено в третия сет срещу Григор Димитров. Джокович едва доигра двубоя си срещу Тайлър Фриц, а Рафа влезе в турнира с болки в гърба, затрудняващи сервирането.

Преди тях Бърнард Томич, Джордан Томпсън, Пабло Кареньо-Буста и Каспър Рууд прекратиха участието си преди или по време на мач заради непосилни болки. При жените Йохана Конта и Винъс Уилямс отпаднаха заради такъв проблем, като особено мъчно бе да се гледа загубата на Уилямс, която едва ходеше по корта, но не напусна мача си срещу Сара Ерани във втория кръг.

Така наречените "walkovers" (отказвания от мачове) не са повече от другите турнири в Шлема, но оплакванията от травми станаха ежедневие в Мелбърн, заради което има логично обяснение. Категорично можеше да се очаква, че ще има проблеми с кондицията и физическото състояние на състезателите.

Снимка: Getty Images

В дните преди надпреварата близо 100 от играчите бяха подложени на строга 14-дневна карантина и ритъмът им на тренировки се наруши необратимо.

Тези, които пристигаха без положителен тест или без контакт със заразени, можеха да тренират и да използват фитнеса в рамките на 5 часа в денонощието. Някои от играчите не знаеха, че да пътуваш със заразен човек в самолет ще се класифицира като близък контакт.

Социалните мрежи се напълниха с клипове на играчи, които тренират от хотелските си стаи - звучи като безумие и някаква безвкусна шега, но това бе и сякаш още е новата реалност.

Състезателите споделиха, че след 14-дневна почивка се чувстват сякаш не са играли тенис преди това и че процесът за възстановяване на психологическото и физическото състояние е твърде дълъг след такава пауза.

Снимка: Getty Images

Играчите, които имаха право да напускат хотелските си стаи, спазваха строг протокол. Докато изчакваха резултатите от своите тестове, те следяха на мобилно приложение графика за тренировки ден по-рано от излизането им на корта.

Много от времето се губи, тъй като им отнемаше 30 минути да стигнат до тренировъчната база, един час до фитнеса, както и час за хранене. Така за някои тренировката за един ден се равнява на около 2 часа. Безкрайните въпросителни и невъзможността на играчите да си направят адекватен график за тренировки доведе до непълноценна подготовка за надпреварата. Те години наред тренират по един и същи начин, но този навик беше нарушен от организаторите.

Да не говорим, че Надал сподели на една от пресконференциите си, че и много други неща от ежедневието на тенисистите са липсвали. Разходките в свободното време между тренировките - някои ходят с километри, за да "се надишат и адаптират" към града и времето, да не спират да поставят тялото си под някакво натоварване, а едновременно с това и да релаксират. Изобщо - рутинни практики са липсвали при подготовката на елитни спортисти.

Но това решение беше единственото възможно с цел да се запази здравето на всички свързани с турнира. Всъщност - и изобщо да има турнир. Играчите имаха своите оплаквания, но те бяха запознати с условията преди да пътуват за Мелбърн.

Сега контузиите на Australian Open са почти ежедневие, а болежките са почти на всеки мач. Медицинските екипи са на тръни, постоянно някой иска помощ на корта.  

И предимствата на тези, които играят къси мачове, тепърва ще изпъкват. Григор имаше шанс Карено Буста да се откаже бързо, а срещу Тийм двубоят да е доста по-кратък от очакваното, което разбира се, се дължи и на силната игра на българина. Два поредни не маратонски мача си е направо подарък при ситуацията. Особено, ако конкурентите остават по 3-4 часа на корта за петсетови трилъри.

Надпреварата тази година, повече от всеки път, се превръща не само в такава за най-добър играч, но и за най-подготвен. Състезание за истински атлети.

Накрая ще остане само един - най-издръжливият и съхранен физически и психически.