Руснаците чакаха златото 26 години, защото за последен път са го виждали на гърдите, на които пишеше не "Русия", а "ОНД", през 1992-ра в Албервил. И го постигнаха, въпреки че и днес на червените пуловери не пише името на страната, а "Олимпийски атлети от Русия", този път заради наказанието от МОК.

Но златото отива към Москва.

Финалът бе украшение на играта хокей, подарък за всеки, станал рано в Европа, за да го гледа. Руснаците бяха фаворит преди турнира, но Германия, съперникът във финала, бе един от аутсайдерите. А на леда в Пьончан днес нямаше по-силен отбор.

Бе мач с огромна битка и заряд, изключителни изпълнения, голове-шедьоври и драма, обрати и инфарктни ситуации. След победите над Швеция и Канада в предишните кръгове, германците не знаеха какво е напрежение. То бе в краката и стиковете на руснаците, задължени да спечелят.

След равностойна първа третина, завършваща логично 0:0, руският защитник Вячеслав Войнов вкара 0.5 секунди преди края - 1:0. Голът смрази немците и втората част бе рецитал на "червените", докато... сензационно и отникъде дойде изравнителен гол. Феликс Шутц отправи неособено силен удар по диагонала, но руският вратар Валерий Кошечкин, страхотен дотук на турнира, сам си вкара шайбата в мрежата, закачайки я със стика - 1:1.

И настана нов режим на терена, като напрежението отново затегна здраво руските крака. Германия заигра освободено и надвисна сянката на "Чудо на леда", което да засенчи дори онова от 1980-а, когато САЩ с колежани и студенти бие могъщия СССР. Защото, ако след Швеция и Канада, Бундестимът бе повалил и руснаците, това щеше да е чудо на чудесата.

Изглеждаше, че логиката ще вземе връх, когато Никита Гусев вкара изключителен гол 6 минути преди края на третата третина. Той стреля от нулев ъгъл, целейки каската на вратаря Дани аус ден Биркен - изпълнение като в снукъра, но със скорост стотина километра в час! И докато пулсът на руснаците още препускаше от гола, Германия изравни. Спечели булата и вкара - Доминик Кахун заби отблизо 11 секунди след попадението на Гусин!

При 2:2 немските хокеисти тръгнаха да печелят мача. Руснаците се отърсваха от шока, а битката бе убийствена - Сергей Калинин спаси с плонж руската врата при контраатака, за да се удари зловещо в гредата и да се контузи. Но Йонас Мюлер вкара все пак, и то само 3 минути и 16 секунди преди края на 60-те редовни. 3:2 за Германия и Чудото бе съвсем близо.
Embed from Getty Images
Завърнал се на леда, Калинин удари съперник с високо вдигнат стик и излезе за 2 минути - и то 141 секунди преди края. Русия, преследвайки изравняване, трябваше да играе с 4 срещу 5 хокеисти. Мисия невъзможна.

Но в този финал невъзможни неща нямаше. Някак Павел Датцюк отне шайбата и поде контраатака, настана разбъркване, а Гусев, който вероятно ще има орден от президента Путин съвсем скоро, бутна по нечуван начин в мрежата шайбата, протятайки стика си, падайки на леда. Гол-шедьовър. От нищото. И донесъл продължението - 20 минути при правило за "внезапна смърт". 3:3. Няма секунда да си поемеш дъх дори пред телевизора, какво остава за тези, които са на леда!?

В него руските звезди тръгнаха да решават нещата, за да не се стигне до дузпи. Иля Ковалчук, този невъзпят гений на хокея, надигра защитник и вратаря по страхотен начин, за да бъде спрян от удивително спасяване на падналия Аус ден Биркен. Но... съдбата... Знаете, тя се намесва винаги в такива спортни събития за историята.

Патрик Раймер, герой на Германия с победен "златен гол" в продълженията срещу Швеция, стана грешник. Той получи първото наказание в добавеното време на финала и остави своите с трима срещу четирима. Ситуация, която големите отбори трудно пропускат да накажат.

Гусев - отново - асистира брилянтно, за да завърши атаката Кирил Капризов. И злато за Русия с 4:3!

И нито един медал да не бяха взели руснаците в Пьончан, освен този, едва ли биха правили трагедии. Хокейното злато за тях даде смисъл на игрите. Има две нации на планетата - Канада и Русия, за които този спорт е повече от игра, той е национална гордост.

Капитанът Павел Датцюк вече има всичко в хокея като титли - световен и олимпийски шампион, носител на Купа "Стенли" в НХЛ. Може спокойно да свали кънките и да окачи стика в гардероба, вече е на 39 години.
Embed from Getty Images
Играчът на турнира - гениалният Ковалчук, който винаги оставаше близо до големите титли, този път си тръгва със златен медал. Гусев, който на 25 години още не е играл в НХЛ, вероятно съвсем скоро ще стане звезда там.

Беше тъжно за Германия - изключителен отбор като характер, а вече и класа, който вероятно изпусна своя голям шанс. Дали ще има друг? Кой знае... Качество в този отбор очевидно има в изобилие.

В хокеят има много традиция, но и много изненади, а немците в Пьончан показаха, че са способни да се мерят с всеки. Плакаха накрая, защото бяха съвсем близо до Чудото.

В Русия днес мнозина ще плачат. Чакаха близо три десетилетия този момент.