Комисарят на НБА Дейвид Стърн излезе от 15-часовите преговори между двете страни в ранните часове на съботната утрин, за да каже, че "е договорено предварително съгласие, което е обект на серия одобрения и много комплексни машинации".

"Оптимисти сме, че когато всичко това премине, сезонът в НБА ще стартира на 25 декември", добави той. Договорът трябва да бъде ратифициран и от двете страни, като се иска мнозинство и при собствениците, и при играчите. Процесът за ратификация при играчите е усложнен, предвид факта, че те разформироваха съюза си на 14 ноември и започнаха дело срещу лигата в Минесота. Те трябва да прекратят делото и да формират отново съюза, за да могат да гласуват по сделката.

"Мислехме, че е в интереса и на двете страни да опитаме да намерим решение и да спасим играта", сподели изпълнителният директор на съюза Били Хънтър. Ако сделката бъде одобрена, новият сезон ще има по 66 мача за отбор. Договорката ще спаси и традиционната коледна програма. По разписание, на 25 декември Маями и Далас трябваше да играят повторение на миналогодишните финални серии, където Маверикс триумфираха. Бостън пък гостуваха в Ню Йорк, докато Чикаго имаха визита на ЛА Лейкърс.

Стърн заяви, че организационният комитет на лигата ще обсъди сделката в събота и се очаква да я препоръча на собствениците. Локаутът в лигата започна на 1 юли, след като досегашният колективен трудов договор изтече. Собствениците представиха загуби от 300 милиона долара за миналия сезон и казаха, че има нужда от ново разпределение на 4-те милиарда долара приходи от надпреварата и по-добър контрол на парите, харчени за заплати.

Локаутът отмени и мачовете в НБА от 1 ноември до 15 декември, информира БГНЕС.