Титлата бе първа и за считания за най-велик европейски баскетболист в НБА - германецът Дирк Новицки, който получи приза за най-полезен играч във финалите.

Далас постигнаха трета поредна победа в серията, след като изоставаха с 1:2 след първите три мача, и по този начин си върнаха на Маями за загубата с 2:4 на финала преди пет години.

Маверикс поведоха с 12 точки през втората част, но позволиха изравняване. Това обаче не ги спря и те отново натрупаха добра преднина в третата част, благодарение на силната игра на Джей Джей Бареа и Джейсън Тери. Новицки отново бе най-силен в решаващите минути, записвайки 10 точки в последната четвъртина. Той завърши мача с 21 точки и 11 борби, а Джейсън Тери регистрира 27 точки.

Голямото трио на Маями - Леброн Джеймс, Крис Бош и Дуейн Уейд, се представи стабилно, но никой от тях не успя да впечатли с представянето си. Джеймс записа 21 точки и 6 асистенции, Бош - 19 точки и 8 борби, а Уейд - 17 точки, 8 борби и 6 асистенции.

"Трябваше ни толкова много време, за да стигнем дотук. Чувството да си част от най-силния отбор в света е просто неописуемо", сподели Новицки след финала, съобщи БГНЕС.