Те са притеснени от протестите срещу режима в арабската държава, които през 2011 г. доведоха до смъртта на 35 души именно преди надпреварата от F1. Тогава тя бе отменена. Парламентаристите са изпратили послание до всички отбори, участници в шампионата, както и до техните спонсори.

Местна анонимна организация, нарекла се "хактивисти", също поиска отмяна на състезанието, като заплаши да провали неговото провеждане.

"Бърни Екълстоун и кралското семейство на Бахрейн не са научили нищо. Обръщаме се към Екълстоун: "Отмени кървавото си състезание, докато още имаш време", се казва в писмото на "хактивистите", разпространено от медиите.

Самият Бърни се опита да успокои обстановката, като заяви, че "всичко в Бахрейн е нормално" и няма да се повтори случилото се преди 2 г. Екълстоун е категоричен, че хората във Формула 1 нямат представа какъв е проблемът в страната.

"Вината не е наша, тъй като смятаме, че хората не трябва да бъдат репресирани заради автомобилно състезание. Ние дори симпатизираме на протестиращите, защото не мислим, че те искат да наранят някого", каза 82-годишният британец.

Шефът на Формула 1 допълни, че от световния шампионат може да бъде извадено друго състезание - това в Бразилия. Причината е, че организаторите на надпреварата на пистата "Интерлагос", на която обикновено се определя шампионът в края на сезона, не правят нищо, за да модернизират трасето. Предлаганите от тях условия не отговаряли на стандарта и затова от 2014 г. "Гран при" на Бразилия може и да няма, съобщи ТопСпорт.