Още следващата година най-бързият автомобилен спорт се завръща в страната на неограничените възможности след петгодишно отсъствие. За последно Ф1 ще посети Щатите за първи път от 2007 г. насам, когато за последно болидите ръмжаха по завоите на "Тухларната" в Индианаполис.

Пистата, която се строи в Тексас обещава да бъде нещо наистина различно, а преди ден стана ясно, че и шампионатът на MotoGP ще включи в календара си и Circuit of the Americas. Това обаче ще се случи през 2013 г., цяла година след Формула 1.

Световният шампион на две колела от близкото минало Кевин Шуанц обяви, че трасето няма да наподобява по нищо добре известните писти разработени от главния дизайнер Херман Тилке. Шуонц и бившият състезател от сериите F3 Таво Хелмунд ръководят дейностите по изграждането на съоръжението. И двамата са били на общото мнение, че пистата не трябва да бъде просто поредната от портфолиото на Тилке, който изгради до голяма степен лицето на Формула 1 през последните години.

"Искахме писта, в която да има елементи от най-известните трасета, на които сме се състезавали. Искаме да е предизвикателна, и да принуждава пилотите да са нащрек по цялата дължина. Няма да има просто права, 90-градусов завой, права, после нов завой. Ще има бързи завои, високоскоростни изходи и разбира се дълга права с натоварващо спиране в края".

5.6-километровата писта все още не се е сдобила с кой знае какъв външен вид. В Тексас приключват с разчистването на терените за строителство. Очаква се съоръжението да е готово за експлоатация далеч преди предвидения за месец юни старт, инфомира livesport.