- Г-н Стефанов, Какво показа проверката на част от българските футболни клубове, която бе направена от Националната агенция по приходите?
- Доказано бе, че осем от българските футболни отбори са укрили данъци, на обща стойност 8 милиона лева.
- По равно за всеки от тимовете?
- Не съвсем. Единият от тях е с "дял" от 2 милиона, като останалите суми са разпределени между другите няколко тима. Преминаването на облагане по аналог ще трябва да бъде направено, тъй като в противен случай не могат да бъдат установени закононарушенията.
- На каква сума ви бе казано, че биват осигурявани състезателите?
- Клубовете демонстрираха и констатираха, че осигуряват голяма част от футболистите си на 220 лева.
- А какво всъщност показа проверката?
- Че някои от тях взимат по 10,000, 15,000 и повече лева.
- Как стигнахте до разкритията?
- Хванахме нарушенията случайно, в специални анекси към договорите на състезателите. Тези анекси бяха открити в документацията на Българския футболен съюз, по-специално в Арбитражната комисия, тъй като, както е известно, когато някой футболист не е доволен от изплащането на заплатата си, се уповава именно на тези документи.
- Как, според Вас, ще изглежда цялостната картина на измамите в родния футбол?
- Трябва да проверим всички отбори и чак тогава да сумираме резултатите. Сега, на базата на информацията, с която разполагаме само от 7-8 тима не можем да получим цялостната картина на нарушенията. Но искам да уверя всички, че тя не е никак приятна за реномето на вътрешния ни футбол. След като в 8 тима говорим за 8 милиона, можете да си представите каква цифра ще получим след това. Нека никой от тях не е спокоен, защото проверката ще бъде направена максимално стриктно и няма да пропуснем никого.
- Ще отнесете ли случая към по-високо равнище на разглеждане?
- Случаят ще бъде отнесен към премиера и нужните за това разследване органи, каквато е Комисията за борба с корупцията. Няма две мнения по въпроса. Това трябва да се случи, за да може да бъде ясно, веднъж завинаги, колко сериозна е всъщност ситуацията в българския футбол, както и че нарушителите ще бъдат справедливо наказани.
- Реално ли е по принцип клубовете да предоставят подобна занижена информация?
- Не мога да коментирам, но предполагам, че се досещате какъв би трябвало да е отговорът ми. Как, обяснете ми, нашите футболисти си купуват скъпи коли и ги сменят като носни кърпички, а в същото време биват осигурявани на минималния норматив от 220 лева? Аз поне, като директор на Агенцията, не разбирам как е възможно. Друг е въпросът, че в някои клубове декларациите за доходите, при минаването на нашата проверка, явно бяха направени "на крак", тъй като бяха с един и същи женски почерк. Казано честно вече не зная какво да си мисля. Приканихме всички футболисти да декларират доброволно доходите си, но те така и не го правят.