Иначе Сити стигна до лесна победа, въпреки тежката загуба в дербито от Юнайтед преди няколко дни.
Още през първата част Адебайор и Компани изведоха своя отбор напред и не изпуснаха контрола до края на мача.
Срещата започна очаквано с много по-активна игра на домакините. След първите 15 минути заваляха многобройни центрирания към вратата на Дейвид Джеймс.
Адебайор: Санкцията за отбора на Того е скандална
В 19-ата минута Мартин Петров центрира от корнер, но играч на Сити не можа да вкара от удобна позиция.
В 23-ата Марто стреля от фаул, но топката срещна стената. Секунди по-късно крилото мина като на парад през няколко защитници и от дъгата на наказателното поле стреля ниско по земя, но ударът му мина на метър встрани от страничната греда.
В 25-ата минута пък Стивън Айрлънд получи много удобна топка леко вляво от вратата на гостите. Ирландецът стреля, но в тялото на Джеймс. Точно когато натискът на Сити се усилваше можеше да се случи и нелогичното.
Антъни Ван дер Боре изведе Отака, който страхотно му върна с пета и преостъпеният от Фиорентина халф стреля, но топката срещна левия страничен стълб.
С това обаче като че ли се изчерпа и всичко в този мач за Портсмут.
В 39-ата минута Сити поведе. Автор на гола бе Емануел Адебайор, който не изрази радост от попадението си заради трагедията с неговите съотборници в Того.
Айрлънд подаде страхотен пас по въздух през центъра, а бившият играч на Арсенал си свали топката с едно докосване, което го остави сам срещу вратаря. С перфектен удар под гредата тогоанецът направи безпомощен Дейвид Джеймс.
Секунди преди края на първата част, "гражданите" направиха резултата още по-комфортен. Заслуга за гола имаше и Марто Петров.
Българинът центрира перфектно отляво след корнер и от малкото наказателно поле Венсан Компани направи 2:0.
През втората част темпото на игра значително падна и домакините контролираха мача, предимно пазейки статуквото.
Все пак Сити изпуснаха още няколко добри възможности за гол.
В 73-ата минута Роберто Манчини изкара Марто Петров, който бе заменен от Крейг Белъми.
Шест минуси след смяната именно Белъми подаде към Карлос Тевес, който направи за смях двама защитници и стреля, но топката срещна страничната греда.
В последните секунди на мача Портсмут можеше да намали чрез резервата Фредерик Пикион, който отблизо не съумя да вкара.
Така, "гражданите" се доближиха на точка от зона "Шампионска лига", но с два мача по-малко от преките си съперници за момента Тотнъм и Ливърпул.