Типично за всяка една среща от тазгодишното издание на Купата на Африка и тази започна с минута мълчание в памет на загиналите от атентата край Кабинда.
"Фараоните", като фаворити в срещата, излязоха с по-голямо самочувствие и започнаха да атакуват от първата минута на срещата.
Първите 30 минути обаче не бяха запомнени с нищо интересно, защото футболистите и на двата отбора успяха да достигнат само до няколко по-опасни центрирания, както и по 2-3 далечни изстрела.
Втората третина от първата част се разви по същия начин. Отборите не успяха да достигнат до чиста голова ситуация и с това се оттеглиха на 15-минутна почивка.
До първото по-сериозно положение изненадващо стигна отборът на Гана. В 50-ата минута след пряк свободен удар топката мина на сантиметри над горната греда.
Скучната игра във финалния сблъсък продължаваше и продължаваше. Ситуации като тази в 67-ата минута, когато нападателят на Египет Хасан се откъсна добре и напредна, но си поведе топката по-силно и вратарят на Гана улови, успяваха да приповдигнат малко настроението на 50-те хиляди зрители на стадиона в Луанда.
Нова възможност за откриване на резултата се появи пред вратата на Гана, като ситуацията бе близнак на тази от 50-ата минута. Този път, обаче изстрелът от фаул бе в рамките на вратата, но вратарят успя да избие.
Така нулевото равенство се запази и до 80-ата минута. Очакваното се случи в 85-та минута. Гедо получи много добър пас в наказателното поле и със страхотен изстрел с десния крак матира вратаря на "черните звезди".
В последните секунди на даденото от съдията триминутно продължение и Гана имаше идеална възможност за изравняване, но пропусна шанса си.
Триумфът направи Египет абсолютен рекордьор в Купата на африканските нации.
ИЗБРАНО