"Росонерите" биха с 3:0 шампиона и преследвач Интер в суперсблъсъка на 31-ия кръг на Калчото, а можеха да вкарат още много. Герой за червено-черната част от Милано стана Алешандре Пато, който отбеляза първите два гола, преди Касано да оформи крайния резултат от дузпа, а Кристиан Киву изкара поредния си червен картон и на практика сложи край на надеждите на Лео и компания за нещо повече – 5 точки преднина за Милан на върха, Скудетото е наполовина червено, наполовина черно.

Срещата започна по възможно най-добрия начин за "росонерите", които поведоха в резултата още в 37-ата секунда. Пато тръгна на двойно подаване с Гатузо, пасът на капитана обаче се оказа дълъг, но за сметка на това стигна до Робиньо, който бе париран от Жулио Сезар, за да може кълбото отново да се върне в Пато, а той с десния крак да го вкара в опразнената мрежа на Интер за 1:0.

В осмата минута съдията Никола Рицоли подмина чиста дузпа за Милан. Кларънс Зеедорф стреля от воле с левия крак, Майкон се направи на вратар и с дясната ръка спря пътя на топката, но Рицоли си замълча, а миланистите не успяха да стигнат до втори гол, въпреки че смачкаха съперника в началните минути.

Първото положение за Интер дойде чак в 19-ата минута. Тогава Пацини се пребори с Дзамброта, излезе очи в очи с Абиати, но не успя да нанесе добър удар и стражът на символичните домакини спаси. В 37-ата минута пък Милан можеше да стигне до втори гол, след като шут на Ван Бомел рикошира в крак на бранител и прехвърли Жулио Сезар, но за късмет на вратаря кълбото кацна върху напречната греда.

Само минута по-късно "нерадзурите" пропуснаха най-чистото си положение, а Абиати направи спасяването на сезона. Снайдер центрира от ъглов удар, Ето'о игра с глава, а гологлавият страж на Милан спаси по феноменален начин и запази преднината на своя отбор до края на първото полувреме.

След почивката момчетата на Алегри продължиха да диктуват темпото на игра и в 55-ата минута освен предимство в резултата, получиха и такова в броя на играчите на терена. Боатенг изведе Пато сам срещу вратаря, но Киву го фаулира отзад и закономерно бе изгонен от Никола Рицоли. При изпълнението на прекия свободен удар бразилецът Тиаго Силва за малко не счупи ръцете на сънародника си Жулио Сезар, но той все пак изби.

Точно 10 минути по-късно обаче прошка за Сезар нямаше. Игнасио Абате получи топката отдясно на наказателното поле, стреля, но ударът му бе толкова неточен, че попадна право на главата на Алешандре Пато, а той от два метра вкара за 2:0.

Малко по-късно Робиньо изпусна сам срещу вратаря, а неговият пример последва и Кевин-Принс Боатенг. В 72-ата минута Робиньо сътвори нов феноменален пропуск. Той остана очи в очи с вратаря, но се забави прекалено много с удара и той бе блокиран от притичалия Ранокиа.

Две минути преди края на редовното време пък резервата Касано си спечели дузпа, след като бе съборен от Хавиер Санети, която сам превърна в гол, фиксирайки крайното 3:0. Касано обаче не пропусна да покаже и негативната си страна, след като първо си изкара жълт картон за това, че си свали фланелката след гола, а малко след това извърши груб фаул, за да бъде изгонен от игра.

Резултатът остана непроменен до последния съдийски сигнал, а Милан спечели дерби номер 176 на Милано с 3:0. Победата оставя "росонерите" на върха в Калчото с актив от 65 точки, вече цели 5 пред шампиона и преследвач Интер, съобщи Livesport. 

МИЛАН - ИНТЕР 3:0

1:0 Пато 1'
2:0 Пато 63'
3:0 Касано 89'

Милан:
Абиати, Абате, Неста, Тиаго Силва, Дзамброта, Гатузо (Фламини 51'), Ван Бомел, Зеедорф, Боатенг, Робиньо (Касано 80'), Пато (Емануелсон 84')

Старши треньор: Масимилиано Алегри

Интер:
Жулио Сезар, Майкон, Ранокиа, Киву, Санети, Мота, Камбиасо (Станкович 71'), Снайдер, Пандев (Кордоба 55'), Ето'о, Пацини (Милито 63')

Старши треньор: Леонардо

Жълти картони: Робиньо, Ван Бомел, Дзамброта , Касано (Милан), Майкон, Санети (Интер)

Червени картони: Касано 90' (Милан), Киву 54' (Интер)

Съдия: Никола Рицоли

Стадион: "Сан Сиро", 79 500 зрители.