От УНИЦЕФ-България разпространиха общо изявление на двамата натавници, което гласи:

"В 21.45 ч. в събота 28 май, по света ще се гледа срещата между двата ни клуба - Манчестър Юнайтед и Барселона за финала на Шампионската лига. Тази година беше историческа и за двата отбора, а този мач ще бъде кулминацията на два забележителни сезона. Всеки един от нас изпитва огромно уважение от постиженията на другия и като мениджъри и като отбор. В събота ние ще бъдем противници на терена и ще се борим за победа в този жесток двубой. Но извън терена ние сме обединени от една обща кауза – отговорността ни да помагаме на най-онеправданите и 'най-недостижимите' деца, чрез партньорствата ни с УНИЦЕФ".

"Не е тайна, че в центъра и на двата клуба е вярата ни в насърчаването на младите хора и подкрепата те развият спортните си умения. Но тази вяра не е ограничен само в рамките на нашите отбори. Както клубове с поддръжници по целия свят, ние признаваме важната си отговорност към всички деца по света, не само тези във Великобритания и Испания. Всяко дете, без значение къде е родено, има право да сбъдне мечтите си. Всеки ден децата са изправени пред огромни предизвикателства - да оцелеят, да растат, да получат образование. На всеки четири секунди едно дете умира от липса на храна или заболяване. По време на 90 минутия мач в събота 1350 деца ще умрат, най-често от предотвратими болести".

"Милиони деца, които достигат училищна възраст, но не успяват да завършат училище, защото са бедни. Това е грешно и всеки един от нас подкрепя УНИЦЕФ, за да помага на децата. От 1999 г. Манчестър Юнайтед подкрепя УНИЦЕФ. Заедно ние работим, за да се гарантираме оцеляването и благоденствието на децата в най-бедните части на Африка чрез здравни центрове. През последните пет години, Барселона подкрепя УНИЦЕФ чрез финансиране на програмите за превенци на ХИВ/СПИН в Африка и закрила на децата от засегнатите семейства. През следващия сезон клубът очаква с нетърпение да продължи партньорството си с УНИЦЕФ в подкрепа на глобалното движение за спорт и образование и да постигне конкретни резултати за децата".

"Заедно Манчестър Юнайтед и Барселона помагат да се подобри живота на 2,6 милиона деца. 100 милиона души ще гледат финала в събота. Много от тях ще са деца и млади хора, които са изправени пред огромни предизвикателства в ежедневния си живот. Друга част от децата, които ще гледат ще бъдат 'докоснати' от работата на УНИЦЕФ, която ние подкрепяме. Това е силата на футбола, способността му да достигне до хора, различни култури, както и способността му да носи надежда. Един известен цитат гласи: 'Футболът не е просто игра на живот и смърт. Той е по-важен от това'. В известен смисъл ще се съгласим с този цитат. Трудно ще ви е да намерите по-страстни и мотивирани мениджъри, играчи и фенове и ще направим всичко, както е по силите ни, за да спечелим в събота. Но, ние сме наясно, че след като нашите 90 минути болка и усилия изтекат, милиони деца ще продължат да се сблъскват с огромни предизвикателства, всяка секунда от всеки ден".

"Като мениджъри, и двамата сме горди, че имаме едни от най-прекрасните фенове по света, но ние сме еднакво горди, че и двете ни клубове подкрепят работата на УНИЦЕФ за децата по света. Този невероятен организация разчита на подкрепа и дарения от всички краища на света. Бихме искали да благодарим на всички наши играчи и фенове, които ни помагат да помагаме на децата", се казва в съобщението, съобщи БГНЕС.