Това е трета поредна загуба за руснака, след 10-годишна серия от победи. На 30-ти юли се проведе поредното издание на Strikeforce - Strikeforce: Fedor vs Henderson. Главното събитие на турнира беше очаквано от милиони фенове на ММА по цял свят. И те всички получиха това, което искаха - истинско зрелище.

Мачът започна с размени на удари още от първата секунда, след което последва неколкоминутен клинч, в който Хендерсън нанесе някои добри колена в бедрата на съперника си. И после отново последва страхотна размяна. "Хендо" нанесе някои силни удари, но Фьодор отвърна по своя си начин. След няколко силни удара на Емаляненко, Хендерсън се озова на земята и всички си помислиха, че това е краят. Но Дан Хендерсън успя страхотно да преобърне развоя на нещата и постави "Последния император" по гръб. 4 минути и 12 секунди след началото на първия рунд всичко беше вече история. Реферът Хърб Дийн беше принуден да спре мача и да обяви "Хендо" за победител.

Хендерсън постигна невероятна победа, а Фьодор регистрира трета поредна загуба - ТКО, събмишън и лекарска забрана - последната загуба е от боец с различна категория и по възрастен от него. Победителя заяви след мача:

"Почувствах се страхотно когато съдията спря двубоя. Ако не бе спрян със сигурност нямаше да се махна от гърба на Фьодор и със сигурност щях да го довърша. Готвех се за три рундова война. Обмислях варианта, че мога да го хвана на тясно, но никога не съм и предполагал, че ще го нокаутирам. Този човек е ветеран, носи много на бой и бързо се възстановява от тежки удари.".

Но разбира се руснакът имаше своя версия за случилото се:

"Мисля, че съдията избърза. Не искам да обидя реферът или нещо друго, но избърза. Да, беше ми нанесен силен удар, но можех да продължа да се бия. За жалост реферът прекрати мачът."

Легендата Крис Шамрок описа случилото се след "събуждането" на Фьодор по най-добрия начин:
"Размахваше ръцете си като пияна маймуна.".

Дейна Уайт пък и този път не удържа хапливия си език. Преди мача шефът на UFC беше казал:
"Вижте, не искам да обидя Фьодор, или друг боец. Хората ме питат за мнението ми и аз го казвам. В бизнесът със смесените бойни изкуства съм доста време, да бъде точни от както станах на 19 години. И доста неща съм видял през живота си. Понякога мненията ми са добри, понякога говоря пълни глупости. Не смятах, че Kimbo Slice може да спечели The Ultimate Fighter. Смятах, че телосложението на Фьодор изглежда нелепо. Но всеки има право на мнение. Ако някога Фьодор ме пита за съвет за предстоящия двубой бих му отговорил:
'Момче, ще се биеш срещу 84 килограмов.'

Henderson може да понася страхотни удари, не е от бойците със слабо чене, има добро кардио и е добър борец. Много неща може да са кажат за него, но той си остава боец от средната категория. Според мен Фьодор ще загуби от този двубой, дори и да нокаутира Хендерсън, той побеждава боец от 84 дивизия. А ако загуби чрез нокаут, то той губи от състезател от средната категория. Как ви се струва това?".

След мача Уайт публикува мнението си за мача в социалната "Туитър":
"Michael Jordan на MMA!? Най-тъпото нещо казано някога!!! Адски глупаво."

След мачa феновете на бойните изкуства по света се чудят какво ще стане с Фьодор. Дали ще се откаже, или ще се опита още веднъж да се опита да докаже, че не е свършен за спорта? Само времето ще покаже, предаде Novsport.