Отборът на Пеп Гуардиола за пореден път показа, че за момента е над всички останали в Европа и без да влага много усилия стигна до победата. Барса контролираше събитията на терена през почти целия мач и не срещна особени трудности. Порто все пак се опита да изненада своя съперник и на няколко пъти бе близо до изравняването при резултат 1:0 за испанците. Меси и компания обаче показаха добра игра и в защита и завоюваха Суперкупата, която е четвърта в историята на клуба.
Пеп Гуардиола пък изпревари по трофеи легендарния Йохан Кройф и вече има 12 откакто е начело на тима.

Двубоят на "Луи Втори" в Монако започна с два шута към вратата на Виктор Валдес, а в 10-а минута Педро стигна до първата опасност за Барса. Той се възползва от грешка в отбраната на Порто и с прехвърлящ удар хитро опита да вкара във вратата на Елтон, но топката мина над нея.
Постепенно Барселона наложи своята игра и с безкрайните си безгрешни пасове контролираше събитията на терена.

Порто от своя страна изчакваше в защита и дебнеше за контраатаки. Добрите комбинации на каталунците не доведоха до сериозна опасност пред вратата на Порто, но в 39-а минута груба грешка в отбраната на португалския гранд помогна на Барса да излезе напред в резултата. Футболистите на "драконите" разиграваха в собствената си половина, когато Фреди Гуарин, притиснат от противников футболист, реши да връща топката назад. Той обаче намери Лео Меси, който бе оставен абсолютно сам, напредна и майсторски преодоля Елтон, след което вкара в опразнената врата за 1:0.

Второто полувреме, подобно на първото, отново започна с шутове към вратата на Виктор Валдес, който спаси блестящо удар на Гуарин от далечно разстояние, а изстрел на Моутиньо мина на сантиметри от гредата. В следващите минути испанският шампион отново взе инициативата и със спокойната си игра не даваше много шансове на своя съперник.

След час игра Меси изведе перфектно Педро сам срещу Елтон, но младият испанец се засуети и пропусна отлична възможност да вкара втори гол. Самият Меси реализира в 67-а минута, след като остана очи в очи с вратаря на Порто и не сбърка, но преди това бе вдигнат флага за засада. Най-спорното положение в двубоя бе в 79-а минута, когато Фреди Гуарин падна в наказателното поле след съприкосновения с Ерик Абидал, но съдията Бьорн Куйперс не отсъди дузпа.

В 80-а минута на мястото на Педро в игра влезе новото попълнение Сеск Фабрегас, който само 7 минути по-късно сложи точка на спора в мача с втори гол. Меси матира защитата на Порто с перфектно центриране, бившият капитан на Арсенал пое топката на гърди на точката на дузпата и с безпощаден удар от воле вкара невероятен гол за 2:0.

Порто завърши мача с 9 души заради два червени картона. Първо непосредствено преди гола на Фабрегас, теренът напусна Роландо. Той получи втори жълт картон за нарушение срещу Меси, който нахлуваше опасно в полето на съперника. В 90-а минута пък Фреди Гуарин получи директен червен картон за брутално влизане в краката на Масчерано.

В последните секунди Иниеста пропусна да вкара трети гол и в крайна сметка Барса победи с 2:0, с което спечели Суперкупата на Европа за 2011 година, предаде Novsport.

Барса и Порто определят властелина на Европа